Opaskierroksella kerrotaan Wallilan historiasta

0
Kierros alkoi rakennuksen portailta.

Sunnuntaina järjestettiin Wallilan kartanossa opastettu kierros, joka oli ensimmäinen laatuaan. Yleensä rakennus on avoinna yksityistilaisuuksia, juhlia ja kokoontumisia varten. Nyt historialliseen taloon pääsi ensimmäistä kertaa tutustumaan Wallilan vauhdikkaat vuosikymmenet -opaskierroksen yhteydessä.

– Tervetuloa! Mä olen Eija , aloittaa Wallilan talonmieheksikin esittäytyvä opas noin 20 hengen yleisölle.

Opaskierroksella käsiteltiin talon, sen ympäristön ja ihmisten historiaa. Vallilanmäen ja sen rakennusten menneisyys on varsin vaiheikas. Tanssi- ja ravintolapaviljonki valmistui vuonna 1880, ja ravintola sai nimekseen Valhalla. Nimi ei kuitenkaan tarttunut, vaan kaupunkilaiset kutsuivat rakennusta Vallilaksi.

– Kaksi pitkäaikaista ravintoloitsijaa on ollut tässä talossa, silloin puhutaan yli 10 vuoden ajasta, Eija kertoo.

– Kellari on täynnä lasinsirpaleita, hän toteaa ja esittelee vanhaa lasipulloa.

Wallila oltiin lähellä purkaa vuonna 1967 uuden, modernin rakennuksen tieltä. Purkutyöt eivät kuitenkaan koskaan alkaneetkaan, vaikka rakennus ehdittiinkin jo tyhjentää.

– Täpärästi välttyi hävittämiseltä. Talo oli tyhjillään vuodesta ’67 vuoteen ’74. Vuonna ’74 autotehdas vuokrasi tämän kerhotiloiksi, Eija mainitsee ja kertoo hieman lisää näistä välivuosista.

Rakennus alkoi vähitellen rapistua. Wallilan omistanut rakennusliike päätyi myymään talon kunnostamisen varmistamiseksi, ja omistajiksi tulivat vuokralla olleen autotehtaan lisäksi Uudenkaupungin Telakka, Kemira ja myöhemmin kaupunki.

– Täällä on ollut monen, monen laivan veteenlaskutilaisuuksia, Eija kertoo ja esittelee moisen tilaisuuden ruokalistaa 1980-luvulta. 

Vanhaan rakennukseen liittyy myös tarinoita ihmiskohtaloista, jotka yhä kummittelevat talossa. Kerrotaan, että muuan sotilas on talon yläkerrassa epäonnisen rakkauden myötä hirttäytynyt. Kolinaa ja askeleiden ääniä kuuluu talossa tuon tuosta.

Nykyisin rakennus on yksityisomistuksessa, eikä ole enää varsinaisesti ravintolakäytössä, mutta sitä voi vuokrata yksityistilaisuuksia varten. Opastettu kierros talossa oli ensimmäinen laatuaan.

– Suosio kierroksella yllätti. Ihan kokeiluna lähdettiin tekemään. Tämä on ensimmäinen tällainen kierros, intohimoisesti rakennuksen historiaan suhtautuva Eija kertoo.

– Vanhan kaupungin löytöretkeily on hienoa. Tämä on täällä siksi, että tämä on kaupunkilaisten paikka, hän toteaa.

Myös osallistujat pitivät kierroksesta.

– Mielenkiintoista kuulla historiasta lisää. Tämä on niin näköisällä paikalla. Se kuuluu tähän kaupunkiin, toteaa eräs kierroksen osallistuja.

Toinen opastettu kierros järjestetään tänään tiistaina kello 15. Liput noin tunnin mittaiseen kierrokseen voi ostaa verkosta.  

Patrick Paldanius