Päivi Saari kehitti harrastuksestaan yrityksen

0
Päivi Saari purkittamassa.

Päivi Saari huolestui muutama vuosi sitten siivouskaappinsa tuntemattomista aineista, ja päätyi kehittämään omia siivoustuotteitaan aikeinaan suojella ympäristöä ja ihmisiä. Pienyrityksensä Sydänlangat hän perusti vuonna 2019 sairaanhoitajantyönsä ohella.

Kolme vuotta perustamisen jälkeen Saari on luomassa omaa verkkokauppaansa, ja haaveena on kasvattaa yrityksen toimintaa sekä ihmisten tietoutta siivousaineista.

Saari kertoo harrastaneensa lähes aina käsitöitä, kuten virkkausta ja kynttilöiden tekemistä sekä veneilyä aviomiehensä kanssa. Harrastusten lisäksi Saari kertoo terveellisten elämäntapojen olevan iso osa hänen elämäänsä. Nämä kolme Saaren sydämenasiaa loivat pohjan yrityksen perustamiseen.

Yrittäjä kertoo pitkään kauhistelleensa merellä näkyvää rehevöitymistä ja suuria sinilevälauttoja, mikä on aiheuttanut hänessä suuria ympäristöhuolia. Kotona katsoessaan lukuisia erilaisia siivouspurnukoitaan ja pullojaan, murheiksi taas iskivät pitkien sisältölistojen mahdolliset terveysvaikutukset. Saari päätti lopulta heittää kaupasta ostetut siivousaineensa pois, ja kokeilla kotikonsteja.

– Minua alkoi kiinnostaa, että miten voisin siivota jotenkin turvallisemmin, ja käyttää tehokkaita sekä itselle ja ympäristölle turvallisia aineita. Aloin katsoa tuotteita kaupoista ja pohdin voisiko niitä tehdä itse. Kokeilin ensin esimerkiksi sitruunaa ja ruokasoodaa, mistä se sitten lähti, Saari kertoo.

Ensimmäinen tuote oli pönttöpommit.

– Aloitin tekemällä pönttöpommeja, joista myös ystäväni kiinnostuivat. Kokeiltuaan niitä ja muita siivousaineitani ystävät sitten kehottivat, että minun pitäisi alkaa myymään näitä.

Vaikka ympäristöystävällisyys on Saarelle tärkeää, haluaa hän erityisesti korostaa käyttöturvallisuutta.

– Moni varmaan ajattelee, että pesuaineen vaihtaminen biohajoavaan versioon on yksi pisara meressä, mitä tulee ympäristön suojeluun. Luonnonmukaisten tuotteiden käyttö tuntuu paljon isommalta asialta, kun on kyse omasta terveydestä. Esimerkiksi siksi haluan nostaa käyttäjäystävällisyyden esiin.

Hänen mielestään siivousaineita riittää muutama yhteen kotitalouteen, ja raaka-aineita pitäisi olla hyvin vähän. Siksi hän itse käyttää esimerkiksi etikkahuuhteluainettaan sekä pyykinpesussa että pintojen siivoamisessa. Siivousaineissa tarvittavia ovat vain emäksinen-, neutraali- ja hapan aine, joista jokaisella on oma tarkoituksensa.

– Periaatteessa kolmella pesuaineella ja pyykinpesujauheella pärjää. Emäksinen sopii esimerkiksi lian irrottamiseen. Hapan sopii kalkin poistamiseen ja neutraali käsin käytettäviin pesuaineisiin, kuten tiskiaineeseen. Mitä vähemmän on purkkeja ja purnukoita, sitä vähemmän tulee myös jätettä.

Koska tuotteiden ekologisuus on osa hänen brändiään, on pönttöpommeille kehitetty esimerkiksi täyttöpakkauksia ja nesteet pakataan lasisiin pulloihin.

Pienyrittämisestä Saari kertoo, että tilaa ja aikaa toiminnan pyörittämiseen on kovin vähän. Raaka-aineiden ja pakkausten saatavuus on myös vaikeutunut sodan vuoksi. 

Hänen tulevaisuuden suunnitelmissa ovat kuitenkin osan tuotannosta ulkoistaminen ja kirjanpitäjän hankkiminen, mikä keventää työnmäärää. Toiveita tulevaisuudelle taas ovat uusien tuotteiden kehittäminen ja yrityksen kasvaminen.

Iines Toivonen