Purjehtiminen tuo irtioton arjesta – Veneilijät tulevat Ukiin historian, kulttuurin ja hyvän vierasvenesataman perässä

0
Seppo ja Paula Viljakainen purjeveneessään "Paulassa".

Kesäisenä iltapäivänä sää tarjosi parastaan, kun pilvet olivat aamupäivän jälkeen väistyneet auringon tieltä. Ihmiset viettivät arkipäivää Pakkahuoneella, ja vierasvenesatamassa oli paljon turistiliikennettä. 

Lindblomin pariskunta vietti aikaansa purjeveneellä. Uuteenkaupunkiin he olivat saapuneet Ruotsista ja he kertoivat mielellään veneharrastuksestaan ja kokemuksistaan Uudessakaupungissa.

Roger Lindblom on purjehti Uuteenkaupunkiin vaimonsa Tilia Lindblomin kanssa heidän vuoden vanhalla veneellään. He tulevat Tukholman lähellä sijaitsevasta Värmdön kunnasta, josta he matkaavat vuosittain Suomen saaristoon kiertäen myös Ahvenanmaan. Yhteensä heidän lomamatkansa kestää noin viisi viikkoa.

– Omistamme alueen Suomen saaristosta. Otamme vuosittain muutaman viikon reissun ja lähdemme kesämökillemme, Roger Lindblom kertoo.

Parasta veneilyssä Roger Lindblomin mukaan on rauha. Kertomansa mukaan he omistavat useamman yrityksen, eli arki menee työnteossa. Purjehtiminen on tapa irtautua töistä ja pistää aivot narikkaan loman ajaksi.

– Tykkään kaikesta purjehtimisessa, ja purjehtiessa voi tehdä kaikkea muutakin. Voi esimerkiksi lukea kirjaa ja purjehtia. Se on halpaa, ei saastuta ja merellä on hiljaista, Lindblom listaa.

Suomi on heille siis melkoisen tuttu, mutta minkälaisen ensivaikutelman Uusikaupunki on antanut?

– Olimme eilen yksityisellä kierroksella, jossa kerrottiin kaupungin perustamisen historiaa. Pidin kyllä kierroksesta, ja kaikkiin kysymyksiimme vastattiin. Parasta tässä kaupungissa ja Suomessa muutenkin on varmaan rauha ja siisteys. Huomasimme myös vaimoni kanssa sen, että täällä on leikkikenttiä ja muuta lapsille suunnattua tekemistä paljon enemmän kuin Ruotsissa, Lindblom kertoo.

Myös viereisessä paatissa on pariskunta. Heidän purjeveneellään on jo historiaa ja pitkät perinteet. Espoosta tulevat Seppo ja Paula Viljakainen reissaavat lähes vuosittain ympäri Suomen saaristoa Paula-purjeveneellään, joka on jo 25 vuotta vanha. He kutsuvat venettään ”kesämökiksi”, jolla he viettävät kesäpäiviään.

Viime reissullaan he menivät Uudenkaupungin kautta Raumalle, mutta tänä vuonna koti kutsuu jo aikaisemmin. Uudessakaupungissa he käyvät kuitenkin aina matkoillaan, ja viettävät kaupungeissa yleensä pari päivää. 

– Uudessakaupungissa on erinomainen satama, munkkikahvit tietysti ja tämä on mukava vanha puutalokaupunki, Seppo Viljakainen luettelee.

He ovat myös ihastuneet kalakauppaan, joka on aivan satamassa.

– Tulimme tänne niin, että ruoka ja juomat olivat juuri loppuneet. On niin hienoa, että tässä on heti vieressä ravintola ja kalakauppa, Paula Viljakainen toteaa.

Lisäksi he ovat nauttineet Uudenkaupungin kulttuuritarjonnasta.

–Olen käynyt kaikki esitteessä olevat museot täällä Uudessakaupungissa, ja eilen kävimme myös kesäteatterissa, kertoo Seppo Viljakainen.

Seppo Viljakainen on lapsesta asti veneillyt, joten perinne on tullut hänen vanhemmiltaan. Intohimo purjehtimiseen lähtee myös heille siitä, että purjehtiessa voi irtaantua muusta elämästä.

Usean viikon matkat merellä mahdollistavat rauhan, ja pysähdyspaikoilta voi löytyä jotakin uutta ja erilaista.