Pyhämaalla pyöritetään avioliittosimulaattoria

0
Sophie Türtscher ja Matias Kummila ovat Avioliittosimulaattorin oiva pääpari.

Toimittaja on muistaakseni kerran jos toisenkin edellisissä jutuissaan esittänyt toiveen, että Pyhämaan Suviteatteri voisi joskus vaihteeksi ottaa ohjelmistoonsa jotain muutakin kuin sinänsä ihan hauskoja ja vaativia brittifarsseja.

No nyt sitten sai sitä mitä tilasi. Ja hyvä niin. Vaihtelu virkistää.

Ja kyllä kotimainen komedia Avioliittosimulaattori naurattaa ihan yhtä lailla, vaikka eivät ovet paukukaan ja repliikit lennä kellontarkasti. Se hauskuus tuleekin nyt ihan toiselta kantilta, eli varsinaissuomalaisesta verkkaisuudesta ja sanomisen vaikeudesta. Sellaiseen menoon ei ihan niin vaan sopeudukaan vilkas karjalaisnainen Aino, joka rakastuu varsinaissuomalaiseen Jussiin ja muuttaa Suomen toiselta laidalta toiselle.

 Pääpari Sophie Türtscher ja Matias Kummila ovat rooleissaan mainioita. Türtscherillä on pitkiä repliikkejä runsaasti ja meno on energistä. Kummilan rooli on taas ihan toista maata ei niin puheliaana, mutta sympaattisena nuorena miehenä. Mitä sanat ei kerro, ilmeet paljastavat.

Aivan hulppea kaksikko on Unto ja Erkki, eli Lasse Marttila ja Antero Rapakko . Heidän suustaan, silloin kun he katsovat nyt yleensäkään mitään tarpeelliseksi sanoa, kuullaan näytelmän hauskimmat tokaisut ja aika liuta länsimurteen sanoja, jotka ovat tullista tulleelle Ainolle ja tämän vanhemmillekin täyttä hepreaa.

Kokeneet Mika Sjöblom ja Lea Myllymäki ovat ottaneet karjalaispariskunnan kaikkea muuta kuin verkkaisen meiningin haltuunsa. Tähän jatkeeksi kun lyödään vielä nuoremman polven Maiju Fribergin ja Mimmi Marttilan reippaan raikkaat tulkinnat sekä lavalla piipahtavan ohjaaja Teemu Sjöblomin karikatyyrinen hahmo, monipuolista Ramia varmasti esittävää Kirsi Koposta unohtamatta, onkin koko näyttelijäkaarti tullut esiteltyä.

Oiva idea oli ottaa myös äänimies kopissaan osaksi näytelmää. Niin Aino, Jussi kuin Jannakin kommunikoivat kesken näytelmän äänimiehen kanssa ja tämän soimaan laittama musiikki tulee avuksi, kun sanat eivät riitä kertomaan.

Muutama muukin kelpo idea ja yksityiskohta näytelmästä löytyy, mutta ei nyt kerrota ihan kaikkea, jotta toivottavasti useille katsojille jää myös sitä oivaltamisen iloa.

Avioliittosimulaattori:

Veera Niemisen romaanin pohjalta dramatisoineet Tommi Auvinen ja Seija Holma

Ohjaus ja sovitus Teemu Sjöblom

Rooleissa Sophie Türtscher, Matias Kummila, Mika Sjöblom, Lea Myllymäki, Lasse Marttila, Antero Rapakko, Maiju Friberg, Mimmi Marttila, Kirsi Koponen ja Teemu Sjöblom

Äänet Oliver Hällforss

Tuotanto Pyhämaan Nuorisoseuran näyttämö

Ensi-ilta 3.7.2022