Pyöräteiden kuntokartoitus alkaa lauantaina – Mobiilipeli joukkoistaa kaupunkilaisia, poljetuista kilometreistä rahapalkintoja

0
Puiden juuret aiheuttavat suunnittelija Henriikka Lohtajan mukaan hankalia vaurioita pyöräteillä. Crowdsorsa-sovelluksen avulla pyöräteiden ongelmakohtia voidaan kartoittaa ympäri kaupunkia.

Tämän viikon lauantaina 16. heinäkuuta Uudessakaupungissa käynnistyy pyöräteiden kuntotietoa keräävä Crowdsorsa-mobiilipeli. Kaupunki tekee yhteistyötä tamperelaisen Crowdsorsa-start-up-yrityksen kanssa ja selvittää joukkoistamalla pyöräteiden kuntoa.

Mobiilipeli käynnistyy lauantaina kello 10 ja osallistuja tarvitsee tehtävien suorittamiseen älypuhelimen, polkupyörän ja sen ohjaustankoon kiinnitettävän puhelinpidikkeen.

Uudenkaupungin pyörätiet on ripoteltu täyteen virtuaalisia marjoja ja hedelmiä, joita pyöräilijä kerää mobiilipelin avulla. Pelaajat keräävät palkintoja nauhoittamalla tiestä videota pyöräillessään. Mobiilipeli löytyy puhelinten sovelluskaupasta.

Kuka tahansa voi osallistua pyöräteiden kartoitukseen, mutta mukaan Uusikaupunki on houkutellut nuoria, jotka muodostavat omat joukkueensa. Kaupunki on sponsoroinut nuorten joukkueille puhelintelineet ja mukaan lähteneet urheiluseurat saavat kaupungilta myös pienet lahjakortit.

Jokaisesta kerätystä aarteesta kertyy pelaajalle rahaa jonka hän saa reittinsä lopuksi palkkioksi omalle pankkitililleen. Uudessakaupungissa on kartoitettavana 75 kilometriä pyöräteitä ja aarteita saa kerättyä vajaan kolmen euron arvosta kilometriä kohden.

Kartoituksessa on kuitenkin säävaraus, sillä tekoäly ei pysty tulkitsemaan riittävän tarkasti sateisella, märällä tai pimeällä säällä tehtyjä pyörälenkkejä. Jos lauantaina sataa, siirtyy kartoitus myöhempään ajankohtaan. Projektissa on mukana kaupungin pyöräteitä aina Lepäisten Karhuluodosta Kalantiin saakka.

Kartoitus päättyy siinä vaiheessa, kun kaikki kartoitettavien reittien varrella olevat aarteet on kerätty.

Pelaamalla mobiilipeliä on siis mahdollista vaikuttaa Uudenkaupungin pyöräteiden laatuun. Pyöräilijöiden keräämä data siirtyy tekoälyn analysoitavaksi ja sen jälkeen teiden vauriot tunnistetaan. Mobiilisovellus kykenee erittelemään liki parikymmentä erilaista tievauriotyyppiä. Paikannettujen vaurioiden avulla suunnitellaan teiden jatkokunnossapitoa.

Kuntokartoitus on osa Uudenkaupungin kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelmaa. Sen tavoitteena on kasvattaa omin lihasvoimin tehtyjen arkimatkojen määrää.

Vastaavaa joukkoistusta on käytetty heinäkuussa esimerkiksi Tampereella, joissa kaupunkilaiset pääsivät tienaamaan rahaa ritiläkantisia kaivonkansia bongailemalla. Tampereen kaupunki joukkoisti saman mobiilipelin avulla ritiläkantisten kaivonkansien ja -kourujen inventoinnin.

Tampereella riitti etsittävää joksikin aikaa, sillä kaivonkansia ja linjakuivatuskouruja on löydettävissä yli 15 000 kappaletta ympäri kaupunkia. Kaupunkilehti Tamperelaisen mukaan peli käynnistyi Tampereella maanantaina ja loppui vuorokautta myöhemmin. Sinä aikana yli 700 käyttäjää lähetti yhteensä 23 500 kuvaa kaivonkansista.