Rekrytapahtuma toi työnantajat ja -tekijät yhteen – Osaavista tekijöistä pula Ugissa

0
Ukitigin Jukka Heikkinen (oik.) ja Jukka-Pekka Järvinen hakevat töihin teollisuuden ammattimiehiä, jotka ovat huolellisia ja taitavia hitsaamaan.

Uudessakaupungissa on tällä hetkellä yli sata avointa työpaikkaa. Pulaa on erityisesti ravintola-, hoiva- ja rakennusalan työntekijöistä. Kaupungissa on kuitenkin jäänyt juuri työttömäksi runsaasti teollisuuden alan työntekijöitä, kun Valmet Automotive sai yt-neuvottelunsa päätökseen.

Töitä vailla olevien työnhakijoiden ja työntekijää etsivien työnantajien kohtaamista varten Uusikaupunki ja Ukipolis toteuttavat kaksi rekrytointitapahtumaa. Ensimmäinen rekrytointitapahtuma oli torstaina.

Paikalla oli viitisentoista yritystä kertomassa työvoiman tarpeestaan. Tällä kertaa työnantajiksi mukaan valikoitui lähinnä erilaisia teollisuuden alan yrityksiä, mutta paikalla oli muutama muunkin alan yritys.

– Ensisijaisesti järjestimme tilaisuuden autotehtaalta irtisanomis- tai lomautuslapun käteen saaneille, jotta saisimme tarjottua heille töitä ja ihmiset pysymään Uudessakaupungissa. Kyseessä oli kuitenkin kaikille avoin tapahtuma. Väkeä tuli paikalle ihan mukavasti, Ukipoliksen projektipäällikkö Toni Vikama kertoi.

Työpaikkojaan olivat esittelemässä muun muassa Vakka-Suomen Puhelin, Munax, Dewaco, JS Group, Telesilta, Laserkeskus, Euromaster, Vexve, Ukitig, Uudenkaupungin Rautavalimo, Sweco, Inlisol ja Würth. Osa yrityksistä toimii siis paikallisesti, mutta osalla on myös valtakunnallista toimintaa.

– Työvoiman tarve on kova monissa yrityksissä ja nyt onkin työnhakijan markkinat. Osalla yrityksistä pääpaikka on Uudessakaupungissa, mutta toimipisteitä saattaa olla ympäri Suomen, Vikama lisäsi.

Töitä on myös tarjolla sellaisissa yrityksissä, jotka eivät enää käytä perinteisiä työnhakuväyliä, vaan yrityksissä uskotaan verkostoitumiseen ja hyvien tyyppien maineeseen.

Yksi tällainen on uusikaupunkilaisen Jukka Heikkisen luotsaama Ukitig. Yritys toimittaa teollisuusputkistoja ja painelaitteita, mutta myös tekee laiteasennuksia. Ukitigin pääpaikka on Uudessakaupungissa, mutta sivutoimipisteet ovat tällä hetkellä Oulussa ja Porvoossa.

– Olemme viime aikoina palkanneet kaikki työnhakijat, jotka ovat täyttäneet kriteerimme. Haemme työntekijöitä nykyään lähinnä Linkedinin kautta ja omien kontaktiemme verkoston avulla. Viime viikolla yrityksessä ja alihankkijoina oli töissä 177 henkeä. Tällä viikolla taidetaan olla jo 200 hengessä, Heikkinen kertoi.

Heikkinen hakee Ukitigille hitsaajia, asentajia ja insinöörejä. Sopivat tyypit hän palkkaa vakituiseen ja kokoaikaiseen työsuhteeseen. Hän muistuttaa, että ala vaatii taitoa, päätä ja tarkkuutta.

– Osaavista ammattimiehistä on kova pula. Täällä rekrytointitilaisuudessa on ihan hyvin väkeä paikalla, vaikka ollaankin keskikesän lomasesongissa, Heikkinen lisäsi.

Tietoliikenne- ja puhelinasiakaspalvelua tarjoava Vakka-Suomen Puhelin eli VSP on myös etsimässä työvoimaa. Yritys palkkaisi heti 10–15 henkeä töihin.

– Haemme Uudenkaupungin toimipaikkaan puhelinasiakaspalveluun työntekijöitä. Asiakkaat saattavat soittaa esimerkiksi Keskolle, VR:lle, Viking Linelle tai Otava Median puhelinpalveluun ja me hoidamme yritysten ulkoistettua asiakaspalvelua, VSP:n HR-asiantuntija Walter Orne kertoi.

Torstain tapahtumassa hänen kanssaan oli juttusilla käynyt jo muutama potentiaalinen työnhakija. Osalla kuitenkin kielitaitovaatimukset olivat esteenä työnsaannille.

– Meillä on kielivaatimuksena täydellinen suomen kieli, koska toimimme kotimaisten yritysten kanssa. Toki monipuolisesta kielitaidosta on muuten apua työssämme, Orne lisäsi.

Kaupunki ja Ukipolis järjestävät toisen rekrytointitapahtuman torstaina 12. elokuuta. Sinne on tulossa tätä viikkoa enemmän työnantajia esittäytymään.

– Osa autotehtaalta irtisanotuista tai lomautetuista haluaa lähteä heti hakemaan töitä, mutta osa haluaa hetken hengähtää ja miettiä, että mitä tekisi jatkossa. Sen takia järjestimme kaksi erillistä tapahtumaa. Elokuinen ajankohta oli myös monen yrityksen suunnitelmiin parempi, koska kesälomakausi alkaa siinä vaiheessa olla ohi, Vikama kertoi.

Työpaikat ja oppisopimuskoulutus kiinnostivat

Torstain rekrytointitapahtumassa kierteli runsas tunti tilaisuuden alkamisen jälkeen useita kymmeniä työnhakijoita. Osa kantoi jo paperinippua mukanaan, koska useiden keskusteluiden jälkeen he olivat saaneet mahdollisilta tulevilta työnantajiltaan käyntikortteja, esitteitä ja työpaikkailmoituksia.

Yksi työnhakutapahtumassa käyneistä työnhakijoista oli uusikaupunkilainen Kristina Safonova. Hän muutti kolme vuotta sitten Uuteenkaupunkiin pääkaupunkiseudulta.

– Kävin silloin vastaavanlaisessa työnhakutapahtumassa ja sieltä käsin järjestettiin päivän tutustumisreissu Uuteenkaupunkiin. Tulin bussilla Valmet Automotivelle käymään ja sain sieltä työpaikan, joten päätin muuttaa kaupunkiin, Safonova kertoi.

Tämän vuoden Safonova on tehnyt osa-aikaisen henkilökohtaisen avustajan töitä ja ollut töissä lähinnä viikonloppuisin. Nyt hän kuitenkin haluaisi jotakin pysyvämpää.

– Olen avoin uusille mahdollisuuksille, joten olisin kiinnostunut minkä tahansa alan työpaikasta. Olen opiskellut myös kaupallista alaa, mutta myös lisäkoulutus kiinnostaisi, Safonova lisää.

Laitilalainen Pasi Iivanainen jäi Pilkingtonin lasitehtaalta työttömäksi 30 vuoden uran jälkeen. Sen jälkeen hän on ollut työkokeilussa Laitilan seurakunnassa.

– Työkokeilu päättyi juuri, mutta viihdyin siellä hyvin. Sain tehdä pienimuotoisia mediaprojekteja ja media-ala kiinnostaisi minua muutenkin. Nyt harkitsen oppisopimusta, Iivanainen kertoi.

Ghanasta Suomeen muuttaneet mekaniikkainsinööri Prince Safo ja kaupallisen alan koulutettu Francis Akoetey katselivat mahdollisia uusia työpaikkoja. Heillä molemmilla on taustaa Valmet Automotiven eri tehtävistä.

– Olen tehnyt autotehtaalla eri töitä, mutta palkka ei ole noussut samassa suhteessa vastuun kasvamisen myötä. Haluaisin haastaa itseäni enemmän ammatillisesti, joten katson, että mitä muuta olisi tarjolla, runsaat 10 vuotta Suomessa asunut Safo totesi.

– Olen ihan tyytyväinen nykyiseen työhöni autotehtaalla, vaikka haluaisin ehkä jossain vaiheessa päästä hyödyntämään enemmän kaupallisen puolen yliopistotutkintoani ja auttaa suomalaisia yrityksiä pääsemään ulkomaille, yli kuusi vuotta Suomessa asunut Akoetey lisäsi.