Ruoan hinnan nousu näkyy erityisesti kalassa ja kahvissa

0
Eläkeläinen Liisa Jalava on huomioinut erityisesti kalan ja kahvin hintojen nousun, mutta ne eivät ole vielä vaikuttaneet kauppakassin sisältöön.

Vuoden 2022 aikana tavallisen kuluttajan lompakkoa ovat koetelleet niin polttoaineen, sähkön tai vaikkapa ruoan hintojen nousu. Eritoten ruoan hinnat ovat nousseet vauhdilla kevään ja kesän aikana, eikä nousulle ole näkyvissä notkahdusta.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on nostanut hintoja, mutta jo viime vuoden puolella hinnat kääntyivät nousuun nopeasti kallistuneen energian sekä huonon sadon takia. Heikot sadot johtivat varastojen hupenemiseen, mikä edesauttoi myös hintojen nousua.

Tilastokeskuksen mukaan ylivoimaisesti kovimman nousun ovat kohdanneet kalat ja kahvi. Tuoreen ja jäähdytetyn kalan hinta on noussut 48,7 prosenttia vuoden aikana. Kahvi on noussut puolestaan 46,4 prosenttia. Kananmunat ovat tilastossa kolmantena 32,4 prosentin nousulla.

Eläkeläinen Liisa Jalava käy kaupassa viikoittain muutaman kerran, eikä osta liikaa yhdellä kerralla. Juuri kalan ja kahvin kallistumisen on Jalava myös itse huomannut.

– Pyrin syömään kalaa ainakin kerran viikossa ja kahviakin juon päivittäin. Hinnat ovat todellakin nousseet, mutta en nyt vielä ainakaan aio lopettaa tai vähentää kalan ja kahvin nauttimista, Jalava kertoo.

Normaaliin ruokalistaan Jalavalla kuuluu myös broileri ja kasvikset, mutta punaista lihaa hän ei syö. Luonnonvarakeskus Luke varoittaakin, että juuri lihatuotteet tulevat nousemaan loppuvuodesta Suomessa kuin myös muualla Euroopassa nousevan kysynnän ja niukan tarjonnan vuoksi.

Luke arvioi, että keskimääräisen kotitalouden ruokalasku voi kasvaa tänä vuonna yli 500 eurolla. Yleisesti hinta saattaa nousta tänä vuonna jopa 10 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

– En ole vielä muokannut omia ostostottumuksia, koska tämä tilanne on kuitenkin ollut vasta vähän aikaa käynnissä ja kun vain itselleni ostan tarvikkeita.

Jalava huomauttaa, että tilanne olisi erilainen, jos kyseessä lapsiperhe.

– Heidän puolesta harmittaa tämä tilanne.

Vaikka ruoan hintojen nousu tulee vaikuttamaan kaikkiin kaupassa käyviin kuluttajiin, ei Jalava murehdi liikaa tulevaisuutta.

– Eläkeläisellä ei ole sellaisia murheita, että viitsisi ajatella liikaa tulevaisuutta, Jalava naurahtaa.