Siili on harvinainen vieras– lukijat lähettivät havaintoja ympäri kaupunkia

0
Siiliparin ruokailuhetken Rairannassa kuvasi Marjatta Hellstén.

Kyselimme kesäkuussa lukijoiltamme siilihavaintoja Uudenkaupungin alueelta. Saimme vastauksia ilahduttavan paljon. Oli hienoa kuulla, että siili ei ole vielä kokonaan kadonnut kaupungista. Mutta moni myös vastasi nähneensä eläimen edellisen kerran vuosia sitten.

On kuitenkin paikkoja, missä siilit yhä viihtyvät. Esimerkiksi Santtiosta Ankkakujalta tuli useampikin ilmoitus siitä, että talojen takapihalla oli kesän alussa lyllertänyt siili. Myös puutalokeskustasta tuli muutama siilihavainto.

Meidän piha on todella suojainen ja vehreä puutarha, jota ympäröi rakennukset ja aidat. Eräänä kesäisenä iltana viime kesänä oltiin pihalla ja ihmeteltiin pihan perältä kuuluvaa rapinaa. Mentiin katsomaan ja siilihän siellä rapisteli. Ei nähty siiliä toisen kerran, koska harvemmin oleilemme pihalla iltasella. Veimme siilille säännöllisesti juomavettä ja pieniä annoksia kissanruokaa ja joku ainakin söi ruoat, kertoi kaupungin keskustan puutaloalueella asuva Eeva.

Kyselyn perusteella näyttää siltä, että varmin tapa tavata siili on siirtyä keskustan ulkopuolelle maalaismaisemiin.

Meillä on asunut vuosia siili täällä Vanhakartanonalueella. Muutama vuosi sitten sillä oli poikanenki. Olemme kohdanneet siilin joka kesä pihallamme useasti. Tänä vuonna siili taapersi ekan kerran talomme nurkalla. Toukokuun puolessa välissä. Viikko sitten näimme siilin kolmena iltana peräkkäin. Meillä on aitauksessa koira, mutta siili uskaltaa mennä sinne, kun koira ei ole paikalla, kertoi Birgit.

Täällä Ugin Rairannassa asustelee useampi siiliperhe, tulevat heti keväällä hakemaan ruokaa pari kertaa päivässä. Parhaimmillaan on ollut neljäkin tässä pyörimässä tässä meidän asuntovaunun ympärillä. Mukavia seurattavia ja aika kesyjäkin, viestitti Marjatta.

Lokalahden puolella Kittamaan saaressa on siili. Siili vierailee meidän ja meidän koirien ilona joka kevät. Ensimmäisen kerran tapaamme hänet huhtikuun alussa. Sillä on monta pesäpaikkaa ympäri tonttia ja onpa se vieraillut hevostallissakin. Pellavarouhe näytti maistuvan hyvin. Mahtaisko olla kolmas vuosi kun asustelee täällä. Kesällä siili häippäsee muille pesimäpaikoille, kuvaili puolestaan Anu.

Hanna taas kertoi nähneensä siilin yllättäen Kalannin Lahdella.

Olin koirien kanssa illan hämärtäessä metsälenkillä ja siili oli samalla polulla. Minäkään en ole täällä siiliä nähnyt ainakaan 25 vuoteen. Eikä ole näkynyt niitä auton alle jääneitäkään. Eli vähissä ovat siilit.

Moni oli kiinnittänyt huomiota siihen että kaupunkikeskusta on nykyisellään liian siisti ja suojaton siilimäistä elämää varten:

Siilejä asuu siis Ruokolan viereisessä Kumpupuistossa. Erityisen tärkeää siilin selviytymiselle on, että sille löytyy sopivia pesimis- ja talvehtimissuojia. Asukkaat voivat edistää siilien hyvinvointia viemällä haravoidut lehdet ja risut esim. viereiseen kaupungin puistometsään. Trukkilavasta ja jostakin levystä ja niiden päälle kasatuista lehdistä ja risuista syntyy siilille hyvä talvipesä. Tässä on vain se ongelma, että se ei ole sallittua. Kaikki haravointi- ja risujätteet kuljetellaan risujenkeräykseen ja kaatopaikalle Puistoista on tehty liian siistejä siilille, ne tarvitsevat suojapaikkoja selviytyäkseen, muistutti Benjamin.

Pappani asuu Uudenkaupungin keskustassa ja hänen pihallaan on asustanut kesäisin jo vuosia siili vanhan veneen alla ja lehtikompostissa. Viime syksynä vene hävitettiin, niin nyt saa sitten nähdä, että tuleeko siili silti, mietti Siru.

Myös siilin luontaiset viholliset oli pantu merkille. Kirsi kertoi nähneensä Sorvakossa, omakotitalon pihalla alkukesästä, kuolleen siilin. Edellisenä päivä varikset olivat jahdanneet siiliä ja ilmeisesti ne olivat koituneet siilin kohtaloksi.

Aimo puolestaan korosti sitä, että siili kuuluu hänen mielestään ehdottomasti puutalokaupunkiin, mutta ei siilin vihollinen kettu. Hän toivoikin, että ihmiset eivät ainakaan ruokkisi kettuja. Siilin ja ketun kohtaamisesta Aimo kirjoitti seuraavasti:

Kettu kohtaa siilin, joka käpertyy puolustusasentoon, kettu kääntää siilin varovasti selälleen ja virtsaa siilin päälle, siilin on pakko nostaa kuononsa ylös, silloin kettu iskee hampaansa siilin kuonoon, se on siilin kuolema.