Taidetta käsin tehdyllä paperilla

0
Saaristomeri ja sen ekologia on Sanna Horvathille tärkeä aihe

Viime sunnuntaina Sanna Horvathin tekemät, saaristomeriaiheiset puupiirrokset ripustettiin esille Pakkahuoneen kahvion taidenäyttelyyn.

– Puupiirros on tekniikka, joka sallii monenlaisen jäljen tekemisen, Horvath kertoo.

Teoksiin on käytetty materiaaleja, jotka on valmistettu kiertotalous huomioiden.

– Valmistan itse värit kaikenlaisesta eloperäisestä, esimerkiksi sienistä. Siten saan laajemmin tietoa, mistä voi saada eri värejä ja materiaaleja.

Värien lisäksi Horvath käyttää teoksissaan itse tekemäänsä paperia.

– Suurin osa niistä on valmistettu itse tehdylle paperille. Olen käyttänyt siihen kierrätettyjä lakanoita ja T-paitoja. Paperin itse valmistaminen on kiertotaloutta parhaimmillaan, hän kertoo.

Horvath sekoittaa paperiin runsaasti kipsiä. Kipsi tekee paperista paksumman, jotta siihen painetut reliefit näkyvät hyvin. Kipsillä on myös toinen, syvällisempi merkitys Horvathin taiteessa.

– Saaristomeri on altis rehevöitymiselle. Rehevöityminen vaikuttaa suoraan Saaristomeren ekologiaan. Kipsi parantaa maaperän ionirakennetta.

Horvath mainitsee Helsingin yliopiston ja Ympäristökeskuksen Save-yhteishankkeen, jossa valuma-alueiden pelloille levitetään kipsiä rehevöitymisen hillitsemiseksi.

– Hanke on ollut tosi menestyksekäs. Jollain tapaa toin sen oman työskentelyn mukana materiaaleihin.

Saaristo on Horvathille erityisen tärkeä paikka. Hän kiertää Saaristomerta, ja tutustuu erilaisiin kohteisiin.

– Aiheena Saaristomeri on sellainen, johon kannattaa keskittyä. Sehän on aika ainutlaatuinen ja herkkä paikka aivan tässä lähellä.

Etenkin yksi paikka on tehnyt suuren vaikutuksen Horvathiin.

– Utön saari on tosi mielenkiintoinen. Se on uskomaton paikka kokea. Melkein meditatiivinen paikka, kun istuu kalliolla, hän kertoo.

– Taiteilijana reagoin voimakkaasti ympäristöön.

Horvath on aina ollut taiteellinen. Hän kävi kuvataidelukion, jonka jälkeen hän opiskeli kuvallista ilmaisua Pekka Halosen Akatemiassa. Sen jälkeen Horvath opiskeli ja valmistui taideyliopiston kuvataideakatemiasta vuonna 2016. 

– Taide on sellainen asia ympäristön ohella, mikä minua on aina kiinnostanut, Horvath toteaa. 

Sanna Horvathin teokset ovat esillä Pakkahuoneen kahviossa elokuun 21. päivään saakka.

Patrick Paldanius