Tasa-arvoinen katutila

0

On sääli, että Alisenkadun uusittu kadunpätkä otettiin kesäkuussa käyttöön keskeneräisenä. Nyt se näyttää vain piha- tai kävelykadulta ilman autoja. Tavoitteenahan oli jaettu katutila ( engl. shared space ), jossa ei osoiteta mitään erillisiä ajoväyliä eri tienkäyttäjille. Niinpä jalankulkijat, pyöräilijät ja autoilijatkin käyttävät kaikki samaa katutilaa varovaisuuden periaatteella ilman liikennemerkkejä ja suojateitä.

Tällaisen katutilan johtavana ideana on tasa-arvoisuus. Tasa-arvo koskee siten myös autoilijoita, jotka pian Sepänkadun risteyksen laatoittamisen jälkeen pääsevät testaamaan ajo- ja pysäköintioikeutensa. Parkkipaikkoja näyttää korttelin pätkälle merkityn vain kuusi. Koska poliisi ei Uudessakaupungissa liene ennenkään parkkisakkoja jaellut – niin tasa-arvon nimissä voisi olettaa, että autonsa voi vartiksi jättää minne saa mahtumaan isojen ruukkujen väliin tukkimatta muuta liikennettä.

On inhimillistä suhtautua epäilevästi muutoksiin ja vierastaa uusia malleja. Uskallan silti väittää, että mikä tahansa muutos vanhaan, jossa autot kulkivat rännissä peräkanaa kuin ”köyhän talon porsaat” on parempi. Vähän totuttelemista ja positiivista asennetta se vaatii. Ja uteliaisuutta odottaa, miten talven auraus- ja lumihommat hoidellaan. Eiköhän niistäkin selvitä yhteispelillä – ja kevätaurinko hoitaa loput!

Seuraavan korttelin valmistuttua voisi olla harkinnan paikka palauttaa Mylly- ja Liljalaaksonkadun pätkä takaisin kaksisuuntaiseksi. Ja kaupungin miettiä, miten se kompensoi yritysten merkittävät liikevaihdon vähenemiset katutöitten pitkittymisen johdosta.

Tarmo Kangas

Kaupunginvaltuutettu ( kok.)