Tavaroilla on tarinansa

0

Monet varttuneet lukijat muistavat varmasti aikanaan suositun Tapio Rautavaaran laulun ”Isoisän olkihattu”. Laulussa kerrotaan ullakolta löytyneeseen olkihattuun liittyvä kaunis tarina. Lopussa toivotaan, että joku toinenkin löytäisi tällaisen muiston.

Uudenkaupungin Merikeskuksessa esillä olevassa ”Kotien kätköistä” -näyttelyssä tällaisia muistoja on paljon ja monenlaisia. On laivatauluja, joihin liittyy tarina laivasta tai sillä purjehtineesta sukulaisesta. On laivojen pienoismalleja, puolimalleja ja pullolaivoja, joiden tekijä oli tuttu ja tärkeä. On kiikareita, kompasseja, sekstantteja ja muita merenkulkuvälineitä, joiden käyttäjä tiedetään ja tunnetaan.

Mukana on myös pieniä esineitä. Uusikaupunkilainen Erik Runola toi näyttelyyn vanhan valokuvan, jossa laivan miehistöä on kokoontunut yhteiseen kuvaan ja etualalla on laivan pelastusrengas. Tällaiset kuvathan ovat yleisiä.

Tämän kuvan tekee kuitenkin erityiseksi se, että eturivissä keskellä istuu Erik Runolan isoisä Otto Runola. Kuva on todennäköisesti 1920-luvulta eli sadan vuoden takaa. Laiva, jolla hän silloin palveli oli SS Eastern Tempest. Sen kotisatama on pelastusrenkaan mukaan Seattle Yhdysvalloissa. Kuvalla on tietenkin tunnearvoa pojanpojalle ja muille sukulaisille. Sillä on kuitenkin samalla meille kaikille mielenkiintoinen viesti. Otto Runola oli kotoisin Pyrrilästä Kalannista. Perheessä oli seitsemän poikaa. Yksi heistä jäi jatkamaan talonpitoa, muut kuusi lähtivät merille. Se kertoo paljon sadanvuoden takaisesta suomalaisesta yhteiskunnasta, maaseudun mahdollisuuksista, nuorten miesten ammatinvalinta- ja koulutusvaihtoehdoista ja merenkulun merkityksestä.

Toinen pieni esine ”Kotien kätköistä” -näyttelyssä on Panaman kanavan viiri. Siis sellainen viiri, joita oli aikanaan matkamuistona tarjolla kaikissa kaupungeissa ja turistikohteissa. Viiri löytyi uusikaupunkilaisen merenkulkijan Lasse Myllysen ”kätköistä”.

Viiriin liittyy varsin erikoinen tarina. Silloin 19-vuotias moottorimies Lasse Myllynen palveli vuonna 1968 MT Gunnyssä, joka lähti Espanjasta Panaman kanavan kautta Venezuelaan hakemaan lastiksi lentokoneitten polttoainetta. Kun lasti oli saatu, laiva ei saanut normaalin käytännön mukaan tietoa määräsatamasta. Kyse oli Vietnamin sodan aiheuttamasta sotasalaisuudesta. Laiva määrättiin menemään Hawaijin vesille ja sitten Guamiin, jossa tulisivat tarkemmat ohjeet. Lopulta määränpääksi ilmoitettiin Sasebo Japanissa, jossa polttoainelasti purettiin. Myöhemmin selvisi, että polttoaine oli tarkoitettu amerikkalaisen ydinkäyttöisen lentotukialuksen Enterprisen lentokoneille.

Tässä vain pari pientä esimerkkiä näyttelyn – jonka on nähnyt muuten jo miltei tuhat kävijää – tavaroitten tarinoista. Niitä riittäisi kymmeniä lisää.

Monella on kotonaan varmasti vanhoja esineitä, jotka ovat ehkä kulkeneet suvussa pitkään. Tai sitten itse joskus jostakin hankittu esine, jolla on erityistä merkitystä. Ne ovat arvokkaita asioita, joita kannattaa vaalia. Täysin riippumatta siitä, sattuuko esineillä olemaan rahallista arvoa vai ei.

Matti Jussila

Päätoimittaja, emeritus