Tiekirkko -erilainen taukopaikka

0

Jälleen tänä kesänä kotimaassa matkaileville on tarjolla yli 250 erilaista Tiekirkkoa. Nämä yleensä pääteiden lähettyvillä olevat kirkot tarjoavat matkalla oleville erilaisen paikan pysähtyä ja pitää rauhallisen tauon, vieläpä aivan ilmaiseksi. Tiekirkkoina toimii sekä luterilaisia että ortodoksisia kirkkoja.

Monelle on kuitenkin itsestään selvää, että lomamatkalla tutustutaan aina paikkakunnan kirkkoihin. Eikä ihme, sillä kirkot tarjoavat lähes poikkeuksetta upeaa arkkitehtuuria sekä sykähdyttävää taidetta. Kirkot kertovat paljon myös alueen historiasta, tavoista ja yhteiskunnallisesta elämästä. Kirkot ovat täynnä ihmeellisiä tarinoita ja niissä vallitsee oma, ajaton tunnelmansa.

On toki myös kirkkoja, joiden maine on kiirinyt laajalle ja paikkakunnalle tullaan vain ja ainoastaan katsomaan kyseistä kirkkorakennusta.

Ensimmäiset Tiekirkot avautuivat Suomeen 1990-luvun alussa, jolloin avoinna oli muutama kirkko Pohjois-Suomessa. Saksasta lähtenyt idea avointen ovien kirkoista on vuosien mittaan laajentunut koko Suomeen.

Ajatus Tiekirkosta syntyi hyvin erikoisella tavalla, syynä olivat roskaavat autoilijat. Vuonna 1958 Saksassa, Münchenin ja Stuttgartin välisen A8-moottoritien varrelle rakennettiin autoilijoita varten taukopaikka, jossa ei kuitenkaan ollut mitään wc- tai vastaavia palveluja autoilijoita varten. Taukopaikan vieressä oli katolinen kirkko. Nopeasti seurakunta sai kyllikseen roskaavista ja muita jätöksiä alueelle jättävistä matkailijoista, mutta kieltojen ja uhkausten sijaan asia päätettiin ratkaista toisin. Lisättiin palveluja ja toivotettiin matkailijat samalla tervetulleiksi myös kirkkorakennuksen sisäpuolelle. Positiivinen idea alkoi levitä, ja moottoriteiden varsille alettiin jopa rakentaa erityisiä tiekirkkoja matkailijoiden taukopaikoiksi.

Tiekirkkojen aukioloajat vaihtelevat, mutta yleisimmin ovet ovat auki päivittäin aikavälillä 6.6.–14.8. Uudenkaupungin neljä Tiekirkkoa, Kalannin kirkko, Pyhämaan kirkot sekä Uudenkaupungin Vanha kirkko ovat avoinna keskiviikosta sunnuntaihin. Tiekirkoissa järjestetään jumalanpalveluksia sekä mahdollisesti myös muutakin ohjelmaa konserteista urkuaarioihin. Omaa matkareittiä lähimmän kirkon löytää helposti tiekirkot.fi -sivulta.