Tuulta, trombeja

0

Tuulesta on riittänyt viime aikoina puhetta. Vanhan veturitallin katolla olevan tuulipussin kunnosta ja tarkoituksesta on keskusteltu myös lehden tekstaillaan palstalla. Tässä lehdessä selviää, miksi tuulipussi pitää olla kyseisellä katolla ja, kenen tehtäviin sen vaihtaminen kuuluu.

Aikuisten on varmasti syytä selvittää myös lapsille ja nuorille, miten yksinkertainen tuulipussi toimii meidän kaupunkilaisten turvana.

Lauantaina puolestaan hämmästelyä herätti ukkosmyrskyn merialueella synnyttämät lukuisat trombit. Itse olen nähnyt Pyhämaan edustalta otetun valokuvan, missä trombeja oli samanaikaisesti peräti kolme. Trombeja tallentui kameralle myös Kustavin merialueelta Isonkarin majakkasaaren lähivesiltä.

Trombit ovat mielenkiintoinen sääilmiö, josta laajemmin alettu puhua vasta 2000-luvulla, vaikka trombeja on Suomessa esiintynyt kautta aikojen. Ilmatieteenlaitoksen mukaan trombeja havaitaan keskimäärin 14 tapausta vuodessa, joten lauantainen trombinäytös merellä lienee ollut hyvin poikkeuksellista.

Maantieteellisesti tosin trombien esiintymistiheys Suomessa on suurin maan itäosassa sekä eteläisillä ja lounaisilla merialueilla. Onneksi voimakkuudeltaan merkittäviä trombeja (F2 tai voimakkaampi) havaitaan keskimäärin vain joka toinen vuosi.

Trombeja suurempi kesään ja säähän liittyvä vaara on kuitenkin ukkonen.

Moni varmaan muistaa vielä kesän 2010, jolloin elokuun alussa koettiin useita voimakkaita ukkosmyrskyjä, joista koitui myös suuret aineelliset vahingot. Sunnuntaina 8. elokuuta raju ukkosmyrsky iski Porin seudulle, missä Sonisphere-festivaaleilla rajuilman seurauksena kuoli yksi ihminen ja useita loukkaantui.

Samaan aikaan Tampereen seudulla satoi rakeita, joiden halkaisija oli 8 senttimetriä. Puuskissa tuuli jopa 32 metriä sekunnissa ja maasalamoita paikannettiin vuorokauden aikana yli 24 000.

Tämä on yhä suurin vuorokautinen määrä Suomessa 2000-luvulla.

Vaikka joskus tuntuukin siltä, että me suomalaiset puhumme säästä joskus liikaakin, niin säätä on hyvä seurata ja suhtautua vakavuudella annettuihin varoituksiin. Vaikka emme voi halita säätä, voimme yrittää varautua sään ääri-ilmiöihin ja näin pienentää mahdollisia vahinkoja.

Ukkosia varmasti riittää vielä tällekin suvelle ja ehkä muitakin poikkeuksellisia säätapahtumia.

Maija Ala-Jääski