Valmet Automotiven sähköautovalmistusta satamaan – Telakkatieltä remontoidaan kaksi hallia Valmet Automotivelle, kaupunki takaa miljoonien lainan

0
Kaksi kaupungin konsernin kuuluvaa kiinteistöyhtiö Yardian hallia remontoidaan lainarahalla. Hallit peruskorjataan Valmet Automotiven tarpeisiin.

Uudenkaupungin kaupunki myöntää omistamalleen kiinteistöyhtiö Yardia Oy:lle omavelkaisen lainan takauksen kahdeksalle miljoonalle eurolle. Asiaa on käsitelty tällä viikolla ylimääräisessä kaupunginhallituksen ja -valtuuston kokouksessa.

Kaupungin takaus tarkoittaa sitä, että Yardian omistamat hallit osoitteissa Telakkatie 3 ja 5 on mahdollista peruskorjata. Hallit ovat olleet vuokrattuna Valmet Automotiven teollisuustuotanto- ja varastokäyttöön. Halleissa on aiemmin tehty muun muassa Euro-Samaroita. Autonvalmistusta halleissa tehdään jatkossakin.

Valmet Automotive on aiemmin ilmoittanut valmistussopimuksesta Sono Motors -yhtiön Sion-automalliin liittyen. Sähköautojen valmistussopimuksen kesto on seitsemän vuotta ja tuotanto käynnistyy Uudessakaupungissa ensi vuoden lopulla. Valmet Automotive valmistaa seitsemän vuoden aikana 257 000 Sion-mallista autoa.

– Sataman tilanne liittyy Sion-mallin tuotannollistamisprosessiin. Suunnitelmana on, että osa mallin valmistusprosessista tapahtuu satama-alueella, Valmet Automotiven viestintäpäällikkö Mikael Mäki vahvistaa.

Kahden Telakkatien hallin korjausten mahdollinen kustannusarvio on vähintään 8 miljoonaa euroa, mutta mahdollisten lisäkorjausten takia Yardia Oy:n hallitus pyysi kaupunkia takaamaan 10 miljoonan lainan. Lisärahoitusta nostetaan vain toteutuneiden kustannusten kattamiseksi.

Remonttia ei toteuteta, mikäli Yardia ja Valmet Automotive eivät pääse yhteisymmärrykseen tarvittavasta vuokratasosta.

– Vuokra asetetaan sellaiselle tasolle, että peruskorjaukseen tarvittavan lainan pääoma kustannuksineen voidaan maksaa 10 vuodessa. Yardian hallitus on alustavasti keskustellut kahdeksan vuoden vuokrasopimuksesta Valmet Automotiven kanssa. Tällä hankkeella mahdollistetaan autotehtaan toiminta ja kilpailukyky, kaupunginjohtaja Atso Vainio toteaa.

Vainio korostaa, että hallien vuokrausratkaisulla Valmet Automotive voi paremmin kohdentaa omaa pääomaansa ydinliiketoimintoihin, eivätkä yrityksen varat ole kiinni kiinteistöissä.

Kaupungin talousjohtaja Anne Takalan mukaan lainan takaus ei aiheuta kaupungille nykytilanteessa merkittävää taloudellista riskiä. Se ei myöskään vaaranna kaupungin kykyä vastata sille laissa säädetyistä tehtävistä.

Takala näkee myös, että peruskorjaus auttaa Yardiaa nostamaan kiinteistöjensä arvoa. Hallien peruskorjausta voidaan Takalan mukaan pitää strategisena investointina kaupungin elinvoiman kehittämiseksi.

Keskiviikon kaupunginvaltuuston kokouksessa valtuutettu Eero Hento (kok.) pohti, miksei Valmet Automotive osta halleja kaupungilta. Hän kysyi myös sitä, että miksei vuokrasopimusta tehdä koko 10 vuoden lainan ajalle. Hän ehdottikin, ettei takausta myönnettäisi.

Henton ehdotusta kannatti Jari Valkonen (ps.). Äänin 35–6 kaupunginvaltuusto kuitenkin päätti myöntää Yardian lainalle omavelkaisen takauksen. Eriävän mielipiteen päätökseen ilmoittivat Hento, Valkonen ja Johanna Hurme (ps.).

Fakta
Mistä on kyse?

Kaupungin kiinteistöyhtiö Yardia Oy omistaa hallit osoitteissa Telakkatie 3 ja 5.
Hallit ovat iältään 40–50 vuotta.
Ne ovat vuokrattuna Valmet Automotiven käyttöön.
Toinen halleista on kooltaan 4 800 neliömetriä ja toinen kertaalleen laajennettu halli on 7 838 neliötä.
Korjaushankkeet kilpailutetaan kesän aikana.
Korjaustyöt on tarkoitus aloittaa tulevana syksynä.
Hallien sisätilat valmistuisivat maaliskuussa 2023.
Valmet Automotive vastaa halleihin asennettavista tuotantolinjoista.
Yardian hallitus on hyväksynyt lainatarjouksen Lounaisrannikon Osuuspankilta.
Pankki edellyttää 80 prosentin lainaosuudelle kaupungin omavelkaista takausta ja 20 prosentin osuudelle kiinteistökiinnitykset.
Laina-aika on 10 vuotta ja sen korko sidotaan 12 kuukauden euriboriin marginaaleineen.
Lainalle otetaan myös 10 vuoden korkosuojaus.
Takauksen vastavakuutena ovat 10 miljoonan euron kiinnitetyt panttikirjat Yardian omistamiin rakennuksiin, rakennelmiin ja tontin vuokraoikeuteen.
Kaupunki perii takauksesta 0,6 prosentin vuotuisen provision jäljellä olevalle lainapääomalle.