Vanhasta puutalotontista paljastui uskomaton puutarha

0
Kolmea koiraa lukuun ottamatta koko perhe, Jone Järvi, Hugo ja Hanna Kari sekä kuukauden ikäinen vauva, on kokoontunut keittiönpöydän ääreen.

Hanna Kari muutti miehensä Jone Järven ja lapsensa Hugon kanssa melkein vuosi sitten suurelle tontille vanhaan puutaloon. He rakastuivat taloon ja sen isoon pihaan ensi silmäyksellä, ja kasvattavat siellä nyt puolitoistavuotiasta Hugoa ja heidän kuukauden vanhaa vauvaansa.

Vaikka kalusteita on vielä hankkimatta ja ikkunoita laittamatta, on talosta jo muodostunut lämminhenkinen koti.

Kari kertoo hänen ja miehensä viehättyneensä erityisesti talon historiasta. Asuintalo ja piharakennus rakennettiin 1820-luvulla, ja pihasauna lisättiin 50-luvulla.

Talon mukana tuli historiaa kertovia dokumentteja ja asukaskirja, johon myös Karit saavat nimensä laittaa. Dokumentit ovat ruotsin kielellä, ja Kari kertoo lukeneensa, että talossa on asunut paljon merimiehiä.

– Hienoa oli se, että meille kerrottiin heti ensimmäisenä talosta sen historiaa. Vanhassa talossa kiinnosti erityisesti se, että täällä on asunut paljon ihmisiä ennen meitä. Nyt olemme osa kokonaisuutta, ja saamme pistää nimen asukaskirjaan, Kari pohtii.

Talon historian lisäksi pariskunta kertoo mielellään puutarhasta. Edelliset asukkaat asuivat tontilla kymmenen vuotta, ja ehtivät siinä ajassa kasvattamaan pihan täyteen marjapuskia ja hedelmäpuita. Parinkymmenen eri omenalajikkeen lisäksi pihalla kasvaa ainakin kirsikkapuu, viinimarjapensaita, viinirypäleitä, luumupuu.

– Kun muutimme viime syksynä tänne emme edes tienneet mitä kaikkea pihalla kasvaa. Sitä on ollut hauskaa tänä kesänä selvitellä siten, että oi täällähän on tämänkin värisiä marjoja. 

He pyrkivät säästämään suuren osan pensaista ja puista, mutta suunnittelevat hiljalleen myös osan karsimista. Koska omenapuita on niin paljon, ovat he esimerkiksi maistelleet omenoita pohtiessaan mitkä lajikkeet saavat jäädä.

Myös pienelle Hugolle opetetaan ahkerasti, mitä marjoja saa laittaa suuhun, sillä vastoin Hugon tahtoa, kaikkea kasvistoa ei voi maistaa. 

– Onhan siinä paljon opettamista ja vahtimista, että puuhellan lähelle ei saa mennä ja kaikkea puutarhassa ei saa maistaa. Olen kuitenkin innoissani, kun lapseni pääsevät kasvamaan tällaisessa talossa ja ympäristössä, kertoo Kari vauva sylissään.

He uskovat vanhaan puutaloon muuttamisen vaativan valmiutta tietynlaiseen elämäntapaan, sillä ylläpito ja kunnostaminen vaativat aikaa, työtä ja motivaatiota. Esimerkiksi puutarhanhoitoon Kari kertoo menevän helposti tunti tai pari päivässä, ja hän pitääkin sitä kuin harrastuksena.

Puutarhan lisäksi työn alla ovat tänä kesänä ikkunoiden uudistus ja ulkoseinien maalaus.

– Kyllä minulla on myös tulevaisuudeksi paljon pieniä projekteja mietitty, kuten tapettien uusimista. Puutalo vaatii jatkuvaa kunnostusta ja työtä.

Iines Toivonen