Varsinais-Suomen Rastipäivät Lokalahden metsissä

0
Viidenkympin villitystä itsekin lähestyvät Helena Koistinen ja Ari Hirvonen kantavat toiveikkain tunnelmin Varsinais-Suomen Rastipäivien järjestelyjen päävastuuta Lokalahdella.

Lokalahden Muntilan tuulipuiston maisemissa suunnistetaan Vakka-Rastin 50-vuotisjuhlakilpailut ensi viikonloppuna. Lauantain ja sunnuntain rastien etsinnät muodostavat Varsinais-Suomen Rastipäivien yleisesti hyvin suositun kokonaisuuden.

Suurkilpailujen osanottajamäärää ei vielä tiedetä, sillä ilmoittautuminen päättyi viime yönä. Samoin huippusuunnistajien osallistuminen on pieni arvoitus. Kilpailut suunnistetaan 41 eri sarjassa ja kahden päivän yhteistulos ratkaisee paremmuudet.

Juhlavuotensa merkeissä Vakka-Rasti on panostanut muun muassa palkintoihin. Ensimmäistä kertaa seuran historiassa jaetaan pääsarjoissa rahapalkintoja valmennusstipendein. Myös nuoria kannustetaan ja veteraaneille on luvassa yllätyspalkintoja.

– Mielenkiintoinen kokemus ja aika projekti tämä on ensikertalaiselle. Isojen kisojen järjestämisessä oppii monenlaista eikä tämä ole mitään helppoa, huokaisee kilpailun johtajana toimiva pyhämaalainen Helena Koistinen .

– Onneksi kokeneemmilta olen saanut neuvoja, kunhan vain olen osannut kysyä. On ollut hiukan jännittyneille fiiliksille helpottavaa, että lukuisiin talkootöihin on tulossa mukaan paljon apulaisia.

Kilpailun johtaja Helena Koistinen samoin kuin ison kisan ratamestarina ensi kertaa toimiva Ari Hirvonen kiittelevät konkareiden avusta. Pentti Karru , Matti Salonen ja muut ovat tukeneet.

– Kartantekijöiden Anton Kuukan ja Enni Jalavan kanssa olemme useasti keskustelleet. Heiltä olen saanut huippusuunnistajien vinkkejä ratoihin, kiitteli Hirvonen.

– Ratamestarina minua ovat mietityttäneet nuo eri sarjojen ohjeajat. Miten niitä osaakaan arvioida. Ja miten saa ratoihin oikeat taitotasot eri ikäisille suunnistajille.

Ari Hirvonen vie metsään 83 rastia kahdelle päivälle. Hän on itse rakentanut peräti 70 kevyttä leimauspukkia. Siinä on kuulemma rautakanki useasti kilahtanut kallioon, kun Muntilan metsä on aika karua seutua.

– Tuulimyllyjen maisemissa on saanut kokea luonnon muuttumisen eri vuodenaikoina. Eläimiä ja kasveja on nähty, samoin hurjasti kasvavia saniaisia ja heinikkoja.

Lasten ja eräiden lyhyiden ratojen ratamestarina on toiminut kevään ylioppilas Lauri Hirvonen . Hänellä on nyt menossa varusmiespalvelu Niinisalossa, mutta viikonloppuvapaa ilmeisesti osuu kisojen kohdalle.

– Muntilan kartta on tarkka ja hyvä. Rastipisteet ovat selkeitä ja maasto juoksupohjaltaan todella nopea. Aika tasamaata siellä edetään, lausui kilpailun valvoja Asko Vainio Mynämäestä.

Osittain samalla alueella suunnistettiin viime vuonna Varsinais-Suomen keskimatkan mestaruuskilpailu. Keskus on nyt Jouni Itätalon louhos- ja murskealueella Varanpääntien varressa. Suunnistukset alkavat kello 11 sekä lauantaina että sunnuntaina.

Vakka-Rasti on seurahistoriassaan järjestänyt Varsinais-Suomen Rastipäivät vain kaksi kertaa. Vuonna 1974 suunnistettiin Uudenkaupungin Sundholmassa ja vuonna 2002 Laitilan ja Pyhärannan rajamailla, järjestelyjen yhteistyössä Jyskeen kanssa.

Veijo Viitanen