Vesipelastus on hauska harrastus, joka voi pelastaa ihmishenkiä

0
Labradorinnoutaja Frans on niin innoissaan, ettei meinaa pysyä karvapöksyissään odottaessaan ohjaajansa Marika Bovellanin käskyä.

Merten armoilla Hurtta show´n yhteydessä esiteltiin Merihurtat ry:n vesipelastustoimintaa, eli tuttavallisemmin VEPEä. Vesipelastuskokeiden tarkoituksena on pitää yllä erityisesti landseer- ja newfoundlandinkoirarotuisten pelastusvaistoa ja uintitaitoa, mutta sitä voivat harrastaa muutkin koirarodut.

Vesipelastus on monipuolinen laji, jossa yhdistyvät vesi, liikunta, koiran ohjaus ja koulutus, sekä hauska yhdessä tekeminen.

VEPEä toista kesää harrastava, muutaman kuukauden vaille 3-vuotias labradorinnoutaja Frans on yksi koirista, joka on omistajansa mukana esittelemässä lajia.

– Frans suoritti viime kesänä soveltuvuus- ja alokaskokeet, joten nyt treenaamme avoimen kokeen liikkeitä, kertoo Fransin omistaja Marika Bovellan .

Soveltuvuuskoe on pakollinen muille kuin landseer- ja newfoundlandin-rotuisille koirille, jotka haluavat päästä osallistumaan avoimeen kokeeseen.

– Alkuun veneestä veteen hyppääminen voi olla koiralle jännittävää, vaikka koira tykkäisikin uida. Siihen auttaa, että koira on ensin käynyt jo uimassa ja kastunut. Veneellä voidaan tulla ihan rantaveteen, jotta saadaan alkuun onnistumisia koiralle, Marika sanoo.

Harrastuksessa edetään aina koiran ehdoilla, eikä ole pakko osallistua kokeisiin. Alkuun totutellaan koiraa muun muassa veteen, välineisiin ja veneeseen.

– Eri liikkeitä ovat esimerkiksi veneen nouto, jossa vene soudetaan merkkipoijulle, ja koiran tulee lähteä rannasta noutamaan venettä. Koira vetää veneen rantaan vetoköyden avulla. Sitten on pelastusrenkaan vienti, jossa koira vie pelastusrenkaan veneelle. Hukkuvan pelastamista suoritetaan joko niin, että koira hyppää veneestä, ui pelastettavan luo ja tuo hänet rantaan, tai niin, että koira vie rannasta pelastusrenkaan hukkuvalle, ja vetää tämän vetoköyden avulla rantaan, luettelee Marika.

Frans tykkää vedestä ja uimisesta, joten hänelle veneestä veteen hyppy ei tuota ongelmia. Myös Hurtta show´hun osallistunut saksanseisoja Retu pääsi kokeilemaan vesipelastusta, ja hyppääkin kaikkien yllätykseksi veneestä suoraan veteen miettimättä. Retu saattaakin omistajansa Päivi Valtosen kanssa vielä tänä kesänä lähteä enemmän tutustumaan vesipelastustreeneihin.

Vaikka vesipelastus on harrastus, jossa sekä koiralla että ihmisellä on oltava mukavaa, se voi myös olla pelastuskeino tosielämässä.

– Jos olet rannalla ottamassa aurinkoa ja huomaat, että joku on pulassa vedessä, voit lähettää koiran apuun, sillä tiedät, että se osaa hommansa, sanoo Merihurtat ry:n perustaja Ari Angervo .

Harrastuksen voi aloittaa kuka tahansa ja kaikki ovat tervetulleita. Merihurtat ry:n toinen perustajista, Kaya Angerja kertoo, että treeneissä on käynyt myös pienien rotujen edustajia.

– Treenipaikkana on nyt tämä Janhuan veneenlaskupaikka. Tulevaisuudessa tavoitteena on saada lupa myös kokeiden järjestämiseen täällä, kertoo Kaya.

Sanni Artiola