Veturitallin tuulipussi tuo turvaa – Kiinteistö kuuluu Ämmälän veljeksille, VR vastaa tuulipussin kunnosta

0
Uusi ja ehjä tuulipussi tervehtii kaupunkiin Lokalahdentieltä tulevia.

Veturitallin tuulipussi on ollut koko kevään repaleisena ja huonossa kunnossa. Tuulipussin kuntoa on ihmetelty myös lehden tekstiviestipalstalla. Vaikka veturitallin kiinteistö on kymmenisen vuotta kuulunut uusikaupunkilaisille Ämmälän veljeksille, Laurille ja Lasselle , niin tuulipussin ylläpito on yhä VR:n vastuulla.

Ämmälät ovat viestittäneet yhtiölle, että tuulipussi olisi syytä vaihtaa. Viime perjantaina Väyläviraston kunnossapitotöitä tekevän GRK Rail Oy:n edustajat tulivat ja uusi valkopunainen tuulipussi nousi veturitallin vesisäiliön mastoon.

– Tuulipussi on tietojemme mukaan vaihdettu viimeksi kaksi vuotta sitten, mutta pussi kuluu tuulessa ja sateessa nopeasti repaleiseksi, GRK Railin työnjohtaja Toni Järvinen kertoo.

Näin repaleiselta tuulipussi näytti vielä perjantaiaamuna. Viimeksi tuulipussi on vaihdettu kaksi vuotta sitten.

Veturitallin katolla oleva tuulipussi ei ole ainoa laatuaan kaupungissa, vaan tuulipusseja on muun muassa palolaitoksen katolla ja Yaran tehtaan alueella.

Tuulipussi on korkean maston päähän kiinnitetty laskuvarjokankaasta tehty punainen tai punavalkoinen pussi. Sillä on onnettomuustilanteessa suuri merkitys kaupunkilaisille ja pelastusviranomaisille.

– Nimensä mukaisesti tuulipussi kertoo tuulen suunnan. Näiden sijoittelu liittyy vaarallisten aineiden kuljetukseen ja niiden avulla tiedetään kemikaalionnettomuustilanteessa se, minne suuntaan tuuli painaa myrkylliset aineet, Järvinen selventää.

– Onnettomuustilanteessa kannattaa lähteä tuulipussin osoittamasta suunnasta joko sivuun tai täysin vastapäiseen suuntaan. Tuulipussi on yksinkertainen ja vanha keksintö, mutta se varmasti toimii. Täytyy toivoa, ettei sellaista onnettomuutta tulisi koskaan, että tuulipussia pitäisi oikeasti katsoa pelastustilanteessa, Teuvo Salmi GRK Raililta jatkaa.

GRK:n asentajat Teuvo Salmi (vas.) ja Toni Järvinen (keskellä) valmiina kipuamaan VR:n vanhan veturitallin vesitorniin. Mukaan lähtee kiinteistön veljensä kanssa puoliksi omistama Lasse Ämmälä.

Salmi ja Järvinen saapuivat perjantaiaamuna Turusta Uuteenkaupunkiin ja heillä oli ensimmäistä kertaa edessään kyseisen tuulipussin vaihtotyö. Lasse Ämmälä päästi heidät vuonna 1924 valmistuneen veturitallin vesisäiliörakennukseen ja miehet kiipesivät useita kerroksia ylös kapeita puuportaita pitkin. Ylhäällä eteen tuli kuitenkin ongelma.

– Maston kaataminen ei ollutkaan ihan yksinkertainen juttu. Masto on todella pitkä ja se painaa satoja kiloja. Isot pultit pitäisi saada avattua ja masto käännettyä alas, mutta meiltä puuttuu työhön tarvittava vinssauslaitteisto. Työ olisi siis ihan yksinkertainen, jos välineet olisivat oikeat, Järvinen kertoo.

Edessä oli siis reissu paikalliseen varaosayritykseen, tosin halutunlaista sähkövinssiä ei löytynyt. Järvinen ja Salmi saivat maston lopulta miesvoimin ja kuormansidontaliinoilla alas.

– Tällä kertaa mastoon laitettiin yhtä astetta pienempi tuulipussi kuin aiemmin, koska alkuperäisen kokoinen on niin iso, että se pitää erikseen tilata. Tulemme vaihtamaan siihen isomman pian, mutta tämä uusi ajaa asiansa siihen asti, Järvinen kertoo.

Järvinen arvelee, että uusittu tuulipussi kestää pari vuotta, jos ei tuuli revi sitä palasiksi tai salama iske mastoon.

Tuulipussi antaa pelastusviranomaisille paikallista tilannetietoa

Jos pelastuslaitos saa ilmoituksen vaarallisten aineiden vuodosta tai tulipalosta, pelastajat varmistavat aina myös alueen tuulen suunnan. Tuulitiedot pelastuslaitokselle tulevat säätiedotuksista ja tilannekeskuksesta, mutta myös hälytysreitin varrelta mahdollisesti löytyvistä tuulipusseista.

– Varmistamme tuuliolosuhteet niin paikallisesti kuin mahdollista. Jos näemme tuulipussin ja sen lepatussuunnan, on siitä meille apua, koska näemme savun tai vaarallisen aineen leviämissuunnan. Tuulipussi on meille hyvinkin tärkeä paikallinen indikaattorityökalu, Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Mika Viljanen kertoo.

Uudessakaupungissa on pieneksi kaupungiksi useita tuulipusseja. Niitä on vähintään seitsemän. Viljasen mukaan niiden paikoista on tehty riskianalyysit ja ne on sijoitettu sen mukaan.

– Tämä kyseinen veturitallin tuulipussihan on näyttävällä paikalla, koska sen vieressä oleva silta on kaupungin sisääntuloväylä. Lokalahdentietä kaupunkiin tulevat pelastajat näkevät jo tulomatkalla, mistä suunnasta tuuli paikallisesti puhaltaa, Viljanen lisää.

Viljanen korostaa, että tuulipussi on vanha keksintö, joka on viestintälaitteiden tekniikan kehittymisenkin myötä yhä tarpeellinen. Tuulipussien sijoittelu liittyy eri tahojen omatoimiseen varautumiseen, mutta pelastuslaissa niiden käyttöä ei ole määrätty.

– Tuuliolosuhteet voivat muuttua korkeiden rakennusten tai mäkien osalta. Veturitallin katolla on tuulipussi, koska sen vierestä kulkee vaarallisia aineita. Vastaavia kohteita on useita junaratojen varsilla, Viljanen korostaa.