Viisaasti vesillä

0

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) median välityksellä keräämien ennakkotietojen mukaan kesäkuussa hukkui 18 ihmistä. Kuusi hukkumista tapahtui uidessa, viisi vesiliikenteen yhteydessä ja seitsemässä tapauksessa tapahtumien kulku ei ole selvillä. Suomessa on SUH:n tilastojen mukaan tammi-kesäkuun aikana hukkunut 36 ihmistä. Tämä on onneksi lähes puolet vähemmän kuin edellisenä vuonna vastaavana ajankohtana.

SUH:n viestintäasiantuntija Niko Nieminen korostaa että suurilta osin hukkumiset ovat ehkäistävissä ennakkoon. Paras keino varautumiseen on huomioida turvallisuusasiat jo ennen vesille lähtemistä.

Liiton jakamat niksit ovat hyvin yksinkertaisia: Puetaan pelastusliivit päälle aina vesillä liikkuessa, päihtyneenä pysytään rannalla, arvioidaan oma uimataito ja toimintakyky realistisesti, uidaan aina kaverin kanssa ja rannan suuntaisesti sekä pysytään käden mitan päässä lapsista veden äärellä.

Suomen Uimaopetus- ja hengenpelastusliitto muistuttaa, että Suomessa hukkuu tapaturmaisesti vuosittain 100–150 ihmistä, joista tilastojen mukaan noin puolet alkoholin vaikutuksen alaisena. Suurin osa tapaturmaisista hukkumisista tapahtuu uinnin, pulikoinnin ja vedessä vilvoittelun yhteydessä, rannalta tai laiturilta tahattomasti veteen putoamisien yhteydessä. Vesikulkuneuvoista suurin riskitekijä näyttää tilastojen valossa olevan soutuvene. Yleensä hukkumistapaukset tapahtuvat tutuissa vesissä ja vieläpä lähellä rantaa, toisin kuin mitä voisi ajatella.

SUH suosittelee kaikkien kasvattamaan tietoisuuttaan vesiturvallisuudesta. Viisaasti Vesillä -kampanjan Hukkumattomuudenlupaus on oiva tapa perehtyä aiheeseen ja samalla haastaa läheisensä mukaan vesiturvallisuustalkoisiin.

Erityisesti näin rannikkokaupungissa monen kesään liittyy erottamana osana uiminen ja veneily. Ja niistä pitääkin nauttia Suomen lyhyen suven aikana. Mutta vesilläkin se paras kaveri on terve järki. Ja mikäli oma tai lapsen uimataito huolettaa, niin uimaopetusta löytyy varmasti niin isoille kuin pienille. Rohkeasti vaan kysymään neuvoa liikuntapalveluista tai uimaseurasta.

Maija Ala-Jääski