140 uutta opiskelijaa aloitti maanantaina Novidassa

0

Ammattiopisto ja lukio Novidassa aloitettiin varhain maanantaiaamuna lukuvuosi sekä uusien että jatkavien oppilaiden kanssa. Yhteishaun kautta eli suoraan perusopetuksesta haki noin 115 opiskelijaa ja yhteensä uusia opiskelijoita aloitti noin 140.

Kouluvuosi alkoi tavalliseen tapaan, kun uudet opiskelijat kutsuttiin juhlasaliin. Siellä kerrottiin muun muassa työturvallisuudesta ja esiteltiin koulun tukihenkilöstöä, eli esimerkiksi koulukuraattori ja terveydenhoitaja.

– Olin itse ottamassa uusia oppilaita vastaan aamulla kahdeksalta liikuntasalissa. Tunnelma oli hieman jännittynyt mutta reipas, mukavaa ja positiivista oli, Juha Jokinen kuvailee aloituspäivän alkua.

Apulaisrehtori kertoo hakemuksia tulleen kesän aikana runsaasti avoimen haun kautta. Haastattelut ovat tälläkin hetkellä käynnissä, ja muutama hakemus on vielä jopa käsittelemättä.

– Niin yhteishausta kuin avoimesta hausta voin myös kertoa sen verran, että pyrimme antamaan jokaiselle hakijalle paikan. Tänne mahtuu kyllä, Jokinen huomauttaa.

Suosituin ala yhteishaussa oli sähköala. Jokinen kuitenkin harmikseen kertoo, että kaikille aloille tarvittaisiin lisää opiskelijoita.

– Suunnilleen jokainen opettamistamme aloista kärsii työvoimapulasta, mutta etenkin täällä Uudessakaupungissa olisi tarvetta kone- ja tuotantotekniikan opiskelijoille. Kone- ja tuotantotekniikkaan ja metallialalle tuli erityisen vähän hakemuksia, apulaisrehtori pohtii.

Novidassa on vuodesta 2019 asti järjestetty kone- ja tuotantotekniikan koulutusta englannin kielellä tuettuna, mikä tukee vieraskielisten ja maahanmuuttajien opiskelua. Myöhemmin myös lähihoitajan koulutukseen lisättiin englannin kieli. Jokinen kertoo tämän tuoneen paljon vieraskielisiä opiskelijoita.

– Keväästä asti tänne on tullut myös paljon ukrainalaisia opiskelijoita. Tällä hetkellä heitä on varmaan parikymmentä, joista osa on TUVA:ssa opiskelemassa, Jokinen lisää.

TUVA eli tutkintokoulutukseen valmentava koulutus otetaan lokakuussa käyttöön, ja se korvaa muut tutkintoihin valmentavat koulutukset sekä esimerkiksi tavallisen kymppiluokan.

– TUVA:ssa opiskelee tällä hetkellä paljon nuoria, jotka ovat vaihtaneet automaattisesti VALMA:sta sinne.

Vielä pinnalla on myös elintarvikealan koulutus, joka lisättiin Novidan tarjontaan noin vuosi sitten. Jokinen mainitsee toivovansa lisää hakemuksia lokakuussa aloittavaan ryhmään. Tutkinto on suunnattu erityisesti uutta ammattia etsiville aikuisille, ja sen löytää vain avoimen haun kautta. Kolmesta vuodesta kaksi suoritetaan oppisopimuksella.

Iines Toivonen