7000 ruuvin urakka – Pyhämaan kulttuuriportaat avattiin

0
Portaat avasi kotiseutuneuvos Kauko Isotupa, joka katkoi lampaan keritsimellä verkon yläpaulan. Vasemmalla Mirkka Ali-Laurila, oikealla Juha Johtela.

Pyhämaan kulttuuriportaat avattiin virallisesti sunnuntaina. Avauksen suoritti kotiseutuneuvos Kauko Isotupa . Hän toivoi, että portaat ja koko kulttuuripolku olisivat tulevina vuosikymmeninä ahkerassa käytössä.

Avaustilaisuudessa puhunut Mirkka Ali-Laurila totesi, että portaat ovat jälleen yksi uusi osoitus pyhämaalaisesta asenteesta ja talkoohengestä.

– Pari vuotta sitten talkoilimme kulttuuripolkua auki ja kaadoimme myllyn rinteestä puita. Mylly tuli hienosti näkyviin ja samalla mieleen tuli, miten näppärästi myllylle pääsisi Telakanrannasta jos paikalla olisiva trapu. Ja kun pyhämaas olla, niin sit ruveta tekemä kans.

Ensin selviteltiin ja kun kaikkiin kysymyksiin saatiin vastaukset, ryhdyttiin rakentamaan. Sekin sujui ”maailmanennätysvauhtia,” kun kesähelteistä huolimatta kymmenkunta talkoolaista teki pitkiä päiviä.

– Tämä on niin pyhämaalaista. Meitä on vähän ja jos jotain haluaa saada aikaan, niin pitää tehdä yhdessä. Talkoohenki ja sisukkuus ovat tärkeä osa paikallista identiteettiä.

Talkoissa vaalitaan yhteishenkeä ja kun yhdessä tehdään jotain, niin sitä osataan myös arvostaa eri tavalla kuin valmiina ostettua.

Talkooporukan pomona tai oikeammin hillitsijänä toimi Juha Johtela . Kun hän kesäkuun puolivälin avaustalkoiden jälkeen kertoi seuraavan talkoopäivän olevan kuukauden päästä, niin porukka pisti vastaa ja niin jatkettiin päivän tauon jälkeen.

– Neljä viikkoa painettiin samaan tahtiin, hellerajoja ei tunnettu. Tavaraa piti hommata jatkuvasti lisää, kun kymmenkunta miestä ahkeroi.

Portailla on pituutta 38 metriä, askelmia on 62. Talkootunteja on kertynyt 442,5 tuntia, puutavaraa on mennyt 1420 metriä ja ruuveja on käytetty 7000 kappaletta.

Ihan valmis urakka ei vielä ole, sillä portaisiin asennetaan vielä led-valot ja myllylle spottivalot, jotta portaita voi hyödyntää myös syyspimeällä.

Portaiden rakentamista on rahoittanut Ravakka. Ravakan puolesta paikalla oli Heidi Jaakkola . Hän totesi, että Pyhämaa on yksi aktiivisimmista alueista maaseudun kehittämisessä ja lupasi, että Ravakka on jatkossakin tukemassa paikallisia kehittämishankkeita.

Kulttuuriportaat on osa Pyhämaan keskustan kulttuuripolkua. Kotiseutuyhdistys täyttää tänä vuonna 50 vuotta ja sen kunniaksi kulttuuripolkua lähdettiin uudistamaan. Polusta vuonna 1991 julkaistu kirja on uudistettu ja yhteistyössä Uudenkaupungin museon kanssa siitä on toteutettu mobiiliversio.

Portaat soveltuvat myös liikuntaan, sillä se pistää puuskuttamaan, kun nousee raput ylös ja lisärasitusta saa lähtemällä rannasta asti. Portaita ja kulttuuripolkua voi hyödyntää myös koulu monella tavalla ja turistit ja paikkakuntalaiset voivat portaiden yläpään tasanteelta ihailla maisemia tai pitää eväsretkeä.

Ylätasanteella on aikanaan portaiden yläpään paikkeilta otettu valokuva, josta voi nähdä miten maisema on vuosikymmenten aikana muuttunut, puut ovat kasvaneet ja vedenpinnan laskun tuonut uusia saaria näkyviin.

Tilaisuuden aluksi Mira Johtela soitti kaksi kappaletta.

Jussi Arola