A-sairaalasta sote-keskus

0

A-sairaalan peruskorjaus valmistui vihdoin tällä viikolla. Vanhan rakennuksen muutos uudeksi sote-keskukseksi on vienyt neljä vuotta.

Kaupunki osti rakennuksen Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriltä vuonna 2018. Ensimmäiset työntekijät siirtyivät A-sairaalaan jo ennen kauppaa. Vanhan terveyskeskuksen tilojen sisäilmaongelmat olivat sitä luokkaa, että ne aiheuttivat terveyshaittoja työntekijöille. Tuli kiire siirtää toimintoja turvallisempaan työympäristöön ja siksi kaupunki vuokrasi sairaanhoitopiiriltä väistötiloja A-sairaalasta.

A-sairaalan kauppahinta yli neljän hehtaarin maa-alueen kera oli 1,5 miljoonaa euroa. On selvää, ettei näin pienellä summalla saa luksuskuntoista rakennusta. Kuntoarviokin rakennuksesta tehtiin, mutta ei se kaikkia vanhan talon vikoja paljastanut. Vähä vähältä selvisi, että rakennus on tiedettyä huonommassa kunnossa. Kaupunki haki ostohintaan alennusta, muttasairaanhoitopiiri eilähtenyt edes neuvottelemaankauppahinnasta uudestaan.

Syksyllä 2021 selvisi, ettei rakennuksessa ollut edes vaadittavia palokatkoja. Niinpä alkuvuodesta kaupunki joutui käynnistämään jälleen uuden urakan. Viimeisten kuukausien aikana rakennukseen on tehty lvi-töitä ja rakennettu puuttuvat palokatkot.

Nyt peruskorjaus on vihdoin valmis. Aikaa ja rahaa on mennyt  enemmän kuin etukäteen arvioitiin. Pitkä peruskorjaus on vaatinut myös henkilöstöltä kärsivällisyyttä. Tänä vuonna osa työntekijöistä muuttaa kahdesti: alkuvuodesta talosta ulos väistötiloihin ja nyt elokuussa takaisin. Kun neljä vuotta sitten tuli kiire saada vanhalle terveyskeskukselle väistötilat, ylimmissä kerroksissa tehtiin vain pintaremonttia. Kerrokset piti tyhjentää, jotta lvi-urakka saatiin tehtyä talon rakenteisiin.

Hyvinvointialueen hallitus on jo päättänyt, että Vakka-Suomesta tulee yksi sote-keskus-alue ja Uudestakaupungista sen hallinnollinen keskus. U-soten tilat ovat nyt siihen valmiit.

Teija Uitto