Akkutehtaalla koekäytetään kolmatta tuotantolinjaa

0
Uudenkaupungin akkutehdasyksikön johtajan Juhani Kettusen takana näkyvällä linjalla valmistuu kokonaisia akkupaketteja. Oikealla oleva linja on energiayksiköiden tuotantoa varten.

Valmet Automotiven nopeasti kasvanut akkuliiketoiminta on nostanut yrityksen maailman 100 suurimman autoteollisuuden komponenttitoimittajan joukkoon. Nousukiito näkyy positiivisesti myös Uudessakaupungissa, Uudenkaupungin akkutehtaan kolmas tuotantolinja on parhaillaan koekäytössä.

– Lisäksi olemme aloittaneet akkutehdasrakennuksen laajennustyöt. Laajennus tuo akkutehtaalle noin 3200 neliötä lisää varasto- ja muita aputiloja, selvitti Uudenkaupungin akkutehdasyksiköiden johtajaksi nimitetty Juhani Kettunen.

Tässä tuotantokokonaisuudessa on myös jo valmiina tilat neljännelle akkutuotantolinjalle.

– Suunnitelman mukaisesti neljäs tuotantolinja on toiminnassa vuonna 2024, lisäsi Kettunen.

Uudenkaupungin akkutehtaan nyt käytössä olevista tuotantolinjoista toinen on kokonaisten akkupakettien tuotantoa varten ja toinen akuissa tarvittavien energiayksiköiden tuotantoa varten. Myös kolmannella, pian tuotantokäyttöön otettavalla linjalla, tehdään vastaavia energiayksiköitä Valmet Automotiven asiakasta varten.

– Kokonaisuutta täydentää eri rakennuksessa toimiva piensarjatehdas. Kyseisessä tehtaassa valmistuu muutamalle meidän asiakkaalle akkuja piensarjatuotannolla. Lisäksi kyseisessä tehtaassa tehdään erilaisia asiakasprojekteja sekä meidän omaa tuotekehitystyötä, kertoi Kettunen.

Yhtiön oman tuotekehitystyön hedelmiä on viime vuonna julkistettu Modular Power Pack -akkujärjestelmä, jota voidaan soveltaa useisiin eri kohteisiin, mutta erityisesti työkoneisiin. Viikolla julkaistiinkin uutinen suomalaisen metsäkonejätti Ponssen ja Valmet Automotiven yhteistyöstä. Valmet Automotive toimittaa akkujärjestelmän uuteen sähkökäyttöiseen Ponsse EV1-metsäkoneen teknologiakonseptiin. Akkujärjestelmässä on käytetty juuri Modular Power Pack -akkua.

– Tämä on yksi osoitus kyseisen tuotteen laajoista käyttömahdollisuuksista ja oman tuotekehitystyön merkityksestä.

– Sähköinen liikenne on kokonaisuutena todella nopeasti kehittyvä ja erittäin mielenkiintoinen ala ja onneksi Valmet Automotive on tässä uskaltanut olla edelläkävijänä. Nyt voimme ratsastaa kehityksen aallonharjalla, muistutti Kettunen.

Juhani Kettunen painotti, että menestys perustuu aina osaavaan henkilöstöön.

– Valmet Automotivella on onneksi osaamista jokaisella portaalla, puhutaan sitten akkuliiketoiminnasta tai koko yhtiöstä, muistutti Kettunen.

Uudenkaupungin akkutehdas työllistää tällä hetkellä jo noin 300 henkilöä. Heistä kuudesosa työskentelee piensarjatuotannon ja erillisten projektien parissa.

– Näillä näkymin tulemme rekrytoimaan lisää henkilökuntaa ensi vuoden loppupuolella niin, että vuoteen 2024 tultaessa akkuteollisuus työllistäisi yksin Uudessakaupungissa nelisensataa henkilöä, kertoi Juhani Kettunen.

– Uudenkaupungin akkutehtaan tulevaisuus näyttää siis valoisalta kaikin puolin.

Valmet Automotive toimitti asiakkailleen viime vuonna yli 400 000 akkupakettia. Asiakkaiden nimiä ei kerrota julkisuuteen, mutta he kaikki ovat autoteollisuuden tunnettuja toimijoita. Uudenkaupungin lisäksi Valmet Automotivella on akkutehdas Salossa. Tänä vuonna yhtiö aloittaa akkutuotannon uudessa tehtaassaan Kirchardtissa, Saksassa.