Aloite: Kaupungin taloussuunnitelmalle velkakatto

0
Ari Saastamoisen esittämän aloitteen allekirjoittajina oli usean eri puolueen edustajia.

Maanantain kaupunginvaltuustossa Ari Saastamoinen (sd.) jätti valtuustoaloitteen, jossa hän penäsi kaupungille velkakattoa. Aihe on ajankohtainen, koska parhaillaan laaditaan kaupungin ensi vuoden talousarviota sekä taloussuunnitelmaa vuosille 2024–2025.

– Kuntakonsernin velkataakka kasvaa huolestuttavaa vauhtia. Koska velkaantuminen näyttää vain kiihdyttävän kasvuvauhtiaan, tarvitsemme tekoja huolen poistamiseksi. Talous on tasapainotettava jo ennen kriisikunnaksi ajautumista, Saastamoinen toteaa.

Saastamoisen mukaan kaupungin konsernivelka nousee suunnitelmakaudella niin korkeaksi, että se voi vaarantaa kaupungin palvelutuotannon. Velka asettaa vaatimuksia myös kaupungin riskienhallinnalle.

– Velkaantumisen vähättelyyn liittyy usein keskiarvoharha, kun velkaa verrataan kuntien velan keskimääräiseen määrään. Ei yritys tai yksityishenkilökään arvioi velkamääräänsä naapurin velkaan nähden, vaan omaan velanhoitokykyynsä, Saastamoinen lisää.

Hän toivookin, että kaupungin konsernivelka rajoitetaan sellaiselle tasolle, että uusiin kriisikuntakriteerirajoihin jää marginaalia.

– Ensi vuoden talousarviota päätettäessä on samalla tehtävä päätös velkakaton asettamisesta taloussuunnitelmakaudelle. Investointeja on priorisoitava ja aikataulutettava nykyistä paremmin. Käynnissä olevista ja tulevista investoinneista on tehtävä takaisinmaksulaskelmat, Saastamoinen summaa.

Saastamoisen lisäksi valtuustoaloitteen ovat allekirjoittaneet Jari Valkonen (ps.), Tarmo Kangas (kok.), Petri Marttila (ps.), Tapio Pääkkö (kesk.), Eero Hento (kok.), Seppo Laine (kok.), Esa Aaltonen (ps.), Johanna Hurme (ps.), Sami Virtanen (ps.) ja Vesa Paldanius (kesk.).