Annemari Kiekara palaa yleisurheilun arvokisoihin

0
Kalannin Kisaa menestysvuosinaan edustanut Annemari Kiekara on palannut Uuteenkaupunkiin. Seuratasolla hän edustaa nykyisin Pudasjäreven Urheilijoita. Arkistokuva: Asko Tanhuanpää

Münchenin EM-kisoissa nähdään heti avauspäivänä tuttu hahmo, kun Annemari Kiekara palaa yleisurheilun arvokisaedustajaksi. Kokenut juoksija oli hyvillä mielin, kun paikka maratonille aukesi.

– Viime vuoden syyskuussa leikattiin ja putsattiin takareisi. En osannut arvioida, kuinka varhain pystyn treenaamaan, mutta pääsin yllättävän hyvään kuntoon jo keväällä.

Keväällä Kiekara antoikin parhaat näyttönsä. Rotterdamissa maraton kulki aikaan 2.39,46, mikä on hänen toiseksi paras aikansa. Kovempaa on 42,195 kilometrin matka kulkenut vain Bostonissa 22 vuotta sitten. Kiekara sijoittui Rotterdamissa 15:ksi uudella 45-vuotiaiden Suomen ennätyksellä.

Münchenin kilpailusta Kiekara ei uskalla veikkailla sijoitusta, mutta lähtee juoksemaan hyvää maratonia.

– Toivon, että saisin parhaan aikani, mitä olen nyt saanut. Sinne luvataan aika kuumaa keliä, se mahdollisesti vaikuttaa.

Vuosien varrella Kiekara on nähty Suomi-paita päällään maasto- ja maantiejuoksuissa, mutta yleisurheilun arvokisajoukkueeseen hänet on viimeksi valittu vuonna 1999.

– Hauskaa, että vuonna 1993 olen ollut Stuttgartissa ensimmäisen kerran arvokisoissa. Silloin 3000 metrin kisan finaali oli 15.8. ja nyt maraton juostaan samana päivänä ja vielä samassa maassa.

Tuolloin Kiekara sijoittui MM-kilpailuissa hienosti 13:ksi. Pari vuotta myöhemmin hän oli Göteborgin MM-kisoissa 10 000 metrillä peräti yhdeksäs. Parhaat saavutukset löytyvät kuitenkin maastojuoksusta, jossa hän voitti muun muassa Euroopan mestaruuden 1995 ja MM-pronssia 1999.

Suomalaisia maratoonareita on Saksassa mukana neljä, joskin Suvi Miettisen kuntoa vielä tarkkaillaan Kalevan kisoissa. Alisa Vainio oli MM-kisoissa peräti neljänneksi paras eurooppalainen. Lisäksi mukana on Nina Chydenius , joten suomalaiset voisivat laatia jonkinlaisen joukkuetaktiikan.

– Alisa menee omaa vauhtiaan. En ole vielä Ninan ja Suvin kanssa jutellut, että mitä he ajattelevat vauhdinjaosta.

Rotterdamin maratonin jälkeen Kiekara juoksi toukokuussa Barcelonan maratonin ja vielä kuusi päivää myöhemmin Helsingissä täyden matkan.

– Huhtikuun loppupuolella oli vielä 10 kilometriä Aurajoen yöjuoksussa. Oli hyviä, pitkiä kilpailuja, mutta radalla en ole juossut.

Kesän puolella Kiekara on juossut puolimaratonin Forssassa ja 10 kilometrin tiejuoksun Tampereella. Kalevan kisoihin Kiekaralla ei valitettavasti ole asiaa, sillä alla pitäisi olla ratajuoksuja, joista saa rankingpisteitä.

Rankingpisteiden seuraaminen on katsojille ja välillä urheilijoillekin hankalaa, mutta niiden avulla aukesi kuitenkin paikka EM-kisoihin.

Valmistautuminen tuleviin kisoihin on sujunut hyvin.

– Olin harjoitellut hyvin jo ennen kuin tiesin, että pääsen kisoihin. Joko EM-kisoihin tai SM-maratonille Turkuun, jompaan kumpaan oli tähtäin.

Ennen Münchenin kisoja edessä on hyviä harjoituksia, joihin lisämausteen tuo uusi työ.

– Mulla on uusi homma. Jaan Uudessakaupungissa postia kolme kertaa viikossa pyöräkärryn kanssa. Se on uutta, Kiekara naurahtaa.

Lento Saksaan on perjantaina 12.8. ja paluu jo 17.8.

– Töissä olivat joustavia, että voin olla pari päivää pois, Kiekara kiittelee.

Kalannissa syntynyt Kiekara muutti muutamia vuosia sitten perheensä kanssa Koskelle, jossa heillä on edelleen tila. Tarkoitus on kuitenkin muuttaa pysyvästi takaisin Uuteenkaupunkiin.

– Asumme nyt kerrostalokaksiossa, joka on ollut minulla jo vuodesta 2010 lähtien, mutta tälläkin hetkellä olemme Koskella käymässä. Haemme jatkuvasti taloa, mutta ei ole vielä sopivaa löytynyt ja ne tuntuvat menevän äkkiä.

Kiekaran tytöt aloittavat Uudessakaupungissa koulun, jonne on Janhuan kerrostalosta lyhyt matka. Vanhempi poika käy lukion loppuun Koskella.

Lapsilla urheilu jäi hieman taka-alalle muuton jälkeen, mutta tytöt ovat nyt palanneet Vankan harjoituksiin mukaan.

– Intoa on. Saa nähdä mitä he haluavat. Kisoissa ovat käyneet ja lahjakkuutta on, mutta se on heistä itsestään kiinni, mitä haluavat. Kovasti kannustetaan.

Kestävyysmatkoilla kokeneita urheilijoita on aina ollut mukana. Kiekara ei uskalla vielä ennustaa kuinka kauan hänen juoksu-uransa jatkuu.

Elämässä on paljon muutakin, sillä hän sai juuri keväällä valmiiksi valmentajan ammattitutkinnon ja pyörittää miehensä Mikan kanssa Annukan ja Mikan juoksukoulua.

– Riippuu paljon työkuvioista, miten riittää voimavaroja jatkaa, Kiekara toteaa.

Seuraavaksi voimavarat pitää kuitenkin jakaa oikein, jotta reilun viikon päästä maanantaina maaliviiva ylittyy hieman kello 14:n jälkeen Suomen aikaa.