Arjen alku on aiheuttanut tartuntatautien leviämisen

0
Syksyn lähestyessä flunssa usein yleistyy.

Koulujen, töiden ja arjen alkaminen merkitsee tavallisten tartuntatautien leviämistä. Siksi myös tänä syksynä ohjeistetaan hyvään käsihygieniaan ja terveyden tarkkailuun, kun ylähengitystieinfektiot, kuten flunssa ja koronavirus leviävät tiuhaan tahtiin.

Uudenkaupungin yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksen sairaanhoitaja ja varaesimies  Tanja Yli-Pentti kertoo ylähengitysinfektioiden lisääntyneen selvästi elokuun aikana, ja terveydenhuoltoon on viime aikoina soitettu erityisen paljon kurkkukivun vuoksi.

– Nyt on enemmän tavallista flunssaa ja muita ylähengitystieinfektioita. Hyvin tavanomainen tilanne on tähän aikaan vuodesta.

Hän ohjeistaa ihmisiä pitämään huolta eristyksistä ja hyvästä hygieniasta tartuntojen ehkäisemiseksi.

– Flunssaoireisena pitää jäädä kotiin. Koronan kanssa täytyy olla kaksi oireetonta päivää ja flunssan kanssa yksi oireeton päivä, ennen kuin voi palata töihin tai kouluun. Kurkkukipuun ja kuumeiluun voi ottaa särkylääkettä ja on tärkeää pitää huolta nesteytyksestä sekä levätä paljon, Yli-Pentti neuvoo.

Terveydenhuollon puhelimet ovat arjen palautuessa tavalliseen tapaan ruuhkautuneet. Flunssaoireisena ei tarvitse soittaa terveydenhuoltoon, elleivät oireet ole pitkittyneet tai huomattavasti pahentuneet taudin edetessä.

Koronatartuntojen hän kertoo laskeneen elokuun aikana heinäkuisen nousupiikin jälkeen.

– Koronatartuntoja oli huomattavan paljon kesän massatapahtumien, kuten Karjurockin ja Ruisrockin jälkeen. Heinäkuun loputtua tartuntojen määrä on ollut hieman jopa laskussa nyt heinä-elokuun vaihteessa, Yli-Pentti laskee.

Työterveyshuollon johtava työterveyshoitaja Jaana Rantala kuitenkin muistuttaa koronan olemassaolosta ja kehottaa ihmisiä pitämään huolta koronatestauksesta oireiden ilmaantuessa.

– Viiden kunnan alueella on ollut joka arkipäivä tapauksia. Ilmaantuvuus on laskenut hiukan, mutta tapauksia on edelleen ollut paljon elokuussa, Rantala huomauttaa.

Iines Toivonen