Biojätettä kertyy liikaa

0

Lounais-Suomen Jätehuolto tutki keväällä alueella kodeista kerättävien roskapussien sisältöä. Tutkimuksen mukaan biojäte ja muovipakkaukset muodostavat yhä suurimman osan kotiroskapussien sisällöstä. Biojätettä on polttokelpoisen jätteen seassa edelleen yli kolmannes ja muovipakkauksia miltein 14 prosenttia. Tulos on huolestuttava, mutta ei kovin yllättävä, vaikka jätteiden lajittelusta on puhuttu jo vuosia.

LSJH:n teettämän tutkimuksen mukaan kotitalouksien polttokelpoisen jätteen seassa olleesta biojätteestä noin 13 prosenttia oli ruokahävikkiä, eli alunperin syömäkelpoista ruokaa. Harvemmin ruoka päätyy roskapussiin siksi että se olisi pahaa, vaan yleensä syynä on se, että ruokaa on otettu lautaselle liikaa, sitä on valmistettu liikaa tai ostettu liikaa tarpeeseen nähden. Lisäksi moni kotikokki kokee yhä haasteeksi ruokajämien hyödyntämisen tai tuunaamisen.

Nämä ovat kuitenkin asioita, joihin meidän on helppo vaikuttaa. Otetaan lautaselle vain se määrä ruokaa mikä varmuudella jaksetaan syödä. Opetellaan tekemään tarvittaessa pienempiä ruokamääriä ja pohditaan kaupassa tarkasti tarvittavat ostokset. Jo ruokaa suunniteltaessa olisi hyvä myös miettiä, miten mahdollisia tähteitä olisi mahdollista jatkojalostaa. Teenkö esimerkiksi ylijääneestä riisistä seuraavana päivänä paistettua riisiä tai hyödynnänkö sen pasteijoiden täytteenä?

Biojätteet olisi saatava pois polttokelpoisen jätteen seasta, syystä että mitä vähemmän poltettavan sekajätteen joukossa on biojätettä, sitä enemmän poltettavasta jätteestä saadaan energiaa.

On myös hyvä muistaa, että kaatopaikalle haudatusta biojätteestä tulee metaania, mutta kompostissa ruokamultaa. Jätteiden oikeaoppisella käsittelyllä vähennetään siis ympäristöongelmia ja lisätään jätteiden kiertoa.

Heinäkuun alusta lähtien biojätettä on kerätty taajamissa kiinteistöiltä, joissa on vähintään viisi huoneistoa. Biojätteen keräys laajenee taajamissa heinäkuuhun 2024 mennessä joka kiinteistöön, joko biojätekeräyksen tai kompostorin muodossa. Ainakin LSJH:n nyt teettämä tutkimus osoittaa, että biojätteen erilliskeräyksen laajentamiselle on selkeä tarve.

Maija Ala-Jääski