Elävää historiaa

0

Koronaepidemian takia osa viime vuoden Uudenkaupungin rauhan juhlavuoden tapahtumista jäi järjestämättä, mutta nyt vahinko otetaan takaisin, ja ehkä korkojen kera. Kesälle jätetään näyttävät jäähyväiset kun perinteisten Venetsialaisten rinnalla katukuvaa värittävät erilaiset, historiaan liittyvät tapahtumat. Kaupungilla voi viikonlopun aikana tutustua 1700-luvun sotilasleirin elämään, niin sotilaiden kuin heidän puolisoiden näkökulmasta, tai osallistua jumalanpalvelukseen 1700-luvun tyyliin.

Yksi viikonlopun tapahtumien järjestelyissä mukana olevista yhdistyksistä on Uudenmaan Karoliinit. Yhdistyksen tehtävänä on vaalia Ruotsi-Suomen ajan sotilasperinteitä sekä edistää karoliiniajan historian harrastusta ja tutkimista. Toimintaan kuuluu sotilaskulttuuriin perehtyminen, esiintymiset historiallisissa asuissa, historialliset aseet, sekä muut sotahistorian elävöittämiseen liittyvät toiminnat.

Karoliinit pystyttävät oman sotilasleirin Uudenkaupungin Rauhanpuistoon lauantaina aamupäivällä ja leirielämään pääsee tutustumaan iltapäivän ajan. Luvassa on myös mm. sotilassulkeiset, joihin kaupunkilaisetkin voivat ottaa osaa. Yhdistyksen jäsenet myös toivovat, että heille tullaan rohkeasti juttelemaan ja kyselemään 1700-luvun karoliinien elämästä. He haluavat osaltaan tehdä historiasta elävää nykypäivän ihmisille.

Illalla Kaupunginlahdella järjestetään perinteinen rauhansoutu. Rauhansoutuun osallistuu kolme venekuntaa, joiden soutajat ovat myös pukeutuneet historiallisiin asuihin. Edellisvuosista poiketen rauhanveneessä on tällä kertaa mukana myös Ukrainan lippu.

Osana viikonlopun ohjelmaa järjestetään Vanhassa kirkossa 1700-luvun messu. Messusta vastaava kirkkohistorian dosentti, pastori Esko M. Laine, lupaa kirkkokansalle rauhanajan autenttisen kokemuksen ja ainutkertaisen elämyksen. Hän toivoo, että messua tullaan seuraamaan matalalla kynnyksellä, vaikka ihan aikamatkana menneeseen.

Uudenkaupungin ilmeeseen historiallisten tapahtumia elävöittäminen sopii hyvin. Uudessakaupungissa myös eletään historiaa, monelle historia on jokapäiväistä arkea. Tähän arkeen päästään puolestaan tutustumaan viikon päästä, kun Vanhat talot -tapahtuman tiimoilta kymmenet yksityiskodit avaavat jälleen ovensa.

Maija Ala-Jääski