Elsi Lehto kannustaa säilyttämään vanhaa rakennuskantaa

0
Rakennuskorjausneuvoja Elsi Lehto on tavattavisa maanantaista keskiviikkoon 6. syyskuuta alkaen Vanhat talot ry:n toimistolla.

Uudenkaupungin Vanhat Talot ry sai keväällä merkittävän tukijan juhlavuotta viettävän Uudenkaupungin Suomalaisen Seuran säätiöstä. Säätiön tuen avulla yhdistyksen on ollut mahdollista palkata rakennuskorjausneuvoja, joka auttaa asukkaita säilyttämään ja kunnostamaan vanhaa rakennuskantaa. Neuvojaksi on nyt valittu Elsi Lehto.

– Olen alan koulutuksen saanut, työskennellyt vanhojen rakennusten parissa kohta parikymmentä vuotta ja itsekin vanhan, peruskorjauksen tarpeessa olleen talon omistaja, kertoi Elsi Lehto.

Lehto muistutti, että vaikka koti olisikin vanhassa rakennuksessa, ei kenenkään tarvitse missään museossa asua.

– Vanha rakennus voidaan säilyttää niin että asukkaille saadaan myös nykyajan mukavuudet. Toki vanhoissa rakennuksissa on aina omat persoonalliset piirteensä, joiden kanssa on opittava elämään.

– Sekä omasta että ammatin kautta tulleesta kokemuksesta tiedän, että useimmat vanhoissa rakennuksissa olevat rakennevauriot ovat korjattavissa.

Lehto on tavattavissa yhdistyksen uudella toimistolla, Sepänkadulla, maanantaista keskiviikkoon.

– Sovittaessa teen kotikäyntejä, myös iltaisin.

Elsi Lehto kannustaa kaikkia vanhojen rakennusten omistajia tulemaan reippaasti juttusille.

– Eikä rakennuksen kunnostamiseen liittyvän pulman tarvitse olla edes mikään iso. Voidaan yhdessä pohtia vaikka sopivaa maalia ikkunanpieliin tai sitä, mistä löytyy tyyliin sopivat jalkalistat, totesi Lehto.

Korjausneuvonta on kuntalaisille ilmaista.

Neuvonnan lisäksi Elsi Lehto kerää myös tietopankkia siitä mistä on löydettävissä vanhojen rakennusten kunnostamiseen soveltuvia materiaaleja ja mistä löytyy alan osaajia.

– Kerään siis listaa ihmisistä joilla on korjausrakentamiseen liittyvää ammattitaitoa ja erikoisosaamista. Eli jos kuulut näihin henkilöihin, niin ota yhteyttä. Voit myös olla alan taitava harrastaja, jolla on halua auttaa muita vanhan rakennuksen korjaajia, tiivisti Lehto.

Rakennuskorjausneuvoja Elsi Lehto tulee myös pitämään kursseja ja työpajoja vanhojen rakennusten kunnostamiseen liittyvistä aiheista.