Energian säästäminen on fiksua aina

0

Levoton maailmantilanne on johtanut energian hinnan nousuun kaikkialla. Suoraan tämä on näkynyt polttoaineiden ja sähkön hinnassa, mutta näiden myötä hinnat heijastuvat koko yhteiskuntaan. Kun kuljetus, varastointi ja ylläpitokustannukset nousevat, myös tuotteiden hinnat kuluttajille nousevat. Tämä on saanut monet meistä pohtimaan omaa energian kulutustamme.

Keskustelu aiheesta kulkee äärilaidasta toiseen. Osalle kyse on pelkopornosta, jossa turhaan pelotellaan sähkön loppumisella ensi talvena. Toisessa ääripäässä elämän pitäisi lähes pysähtyä, jotta energiaa ei kulu liikaa. Suurin osa meistä kuitenkin on vain avannut silmänsä ymmärtäen, että ne kaikki opit ja vinkit fiksusta energiankulutuksesta on nyt tuotava käytäntöön.

Jo 80-luvulla koulussa opetettiin sen aikaista energian säästöä. Vettä ei juoksuteta turhaan ja valot sammutetaan luokasta, kun lähdetään välitunnille. 90-luvun autokoulussa opetettiin puolestaan taloudellisen ajon perusteita, jotka varmasti nykyään ovat astetta kehittyneempiä, kuten autotkin.

Vaikka tämä kaikki on iskostunut mieleeni niin huomaan silti parannettavaa omissa energiankäyttötavoissani. Kotona valoja palaa huoneissa, joissa ei ole ketään. Suihkussa käynnit venyvät turhan pitkiksi ja vettä juoksee joskus turhaan hampaiden pesun aikana. Eikä näistä voi syyttää vain lapsia vaan ihan samalla tavalla minä unohtelen valoja palamaan, joskus jopa koko päiväksi vaikka koti on tyhjä.

Ihminen on siitä kummallinen olento, että se kaipaa konkreettisia asioita muuttaakseen käyttäytymistään. Luonto ja ympäristö ovat toki konkreettisia, mutta eivät aina tunnu siltä, kun ilmastonmuutos ja ympäristön haitat eivät välittömästi näy edessämme.

Nyt sitä konkretiaa on saatu, kun polttoaine maksaa yli 2 euroa litralta ja sähkölaskun loppusumma on kaksinkertainen viime kesään verrattuna. Tämän luulisi olevan riittävän konkreettista, jotta me kaikki lähtisimme talkoisiin.

Jos siis ympäristön ja luonnon tila ei vielä saa sinua säästämään energian kulutuksessa niin ehkä oman lompakon tyhjeneminen motivoi? Kyse on jälleen pisaroista meressä, mutta kun pisaroita on riittävästi niin sillä on vaikutusta. Sama pätee kotitalouksiin ja yrityksiin.

Pienet jutut synnyttävät lammikoita, jotka näkyvät niin polttoaine- kuin sähkölaskussa. Kun jokainen hoitaa oman osansa, niin selviämme myös tulevasta talvesta moitteetta.

Energian säästäminen on fiksua kaikissa tilanteissa, monestakin syystä, mutta erityisesti nyt se on tärkeää eikä se vaadi meiltä suuriakaan ponnistuksia. Tiedämme keinot, nyt ne vain on otettava käyttöön!

Pete Poskiparta

kirjoittaja

on ulko-

uusikaupunkilainen

viihdetaiteilija ja

mentalisti