Enni Jalava erinomainen Viron EM-rasteilla

0
Hyvällä puristuksella kohti maalia Rakveren rasteilta.

Uudenkaupungin suunnistuslähettiläs Enni Jalava onnistui erinomaisesti kahdella avausmatkalla Euroopan mestaruuskilpailuissa Virossa. Vaikeat maastot sopivat sitkeälle taistelijalle ja huippurastien etsijälle.

Torstaina EM-pitkällä matkalla Rakveressa Enni Jalava oli kolmanneksi parhaana suomalaisena oikein hyvällä 12. tilalla. Eroa kärkeen tuli ajalla 1.39,09 vähän yli yhdeksän minuuttia.

– Sijoitus oli hyvä, parempi kuin uskalsin etukäteen toivoakaan. Toki vähän harmittaa reitinvalinnan virheet ja lopun pari koukeroa, analysoi Jalava seuransa nettisivuilla.

Yhden kielletyksi merkityn joen ylitys aiheutti keskustelua. Osa meni nopeammin suoraan, Enni kiersi. Maaliin tultuaan hän sai pitkät ajat istuskella kisan kärkisuunnistajan muhkealla sohvalla, Suomen lippua heilutellen.

Naisten kilpailussa mukava juttu oli se, että noin 13 kilometrin matkalta tuli Suomeen kaksi mitalia. Tampereen Venla Harju mestaroi ajalla 1.29,52 ja Kiukaisista lähtöisin oleva Marika Teini sijoittui pronssille ajalla 1.30,44.

Suomalaisten väliin hopealle kiilasi Ruotsin melkeinpä vakiomenestyjä Tove Alexandersson . Myös miesten EM-kulta meni Ruotsiin Martin Regbornin askelin, Suomen Elias Kuukka oli hienosti pronssilla.

Mestari Venla Harju kertoi tehneensä vaikeassa metsässä ison virheen ja menettäneen luottamuksen mitaliin. Taistelu maaliin asioita enemmän miettimättä kuitenkin palkittiin.

– Pitkä matka oli melkoinen selviytymistaistelu. Fyysisesti ei tuntunut hyvältä ja lopussa tuli ihan kunnon sippaus, tunnusti pronssimitalisti Marika Teini.

Enni Jalavalle pitkä matka oli taas harppaus kohti kansainvälistä kärkeä. Viime syksynä hän oli jo maailmancupin pisteillä Italiassa. Nytkin varmuutta löytyi arvokilpailun juhlavissa puitteissa.

– EM-kisat ovat kauden ykköstavoitteeni. Tosi hienoa päästä mukaan, sanoi Jalava jo ennakolta kaudella, joka on sisältänyt leireilyä muun muassa Espanjassa, Portugalissa ja ilman muuta Virossa.

Torstain pitkältä matkalta, joka suunnistettiin tietysti ilman karsintoja, tuli 12. tila. Ja jo keskiviikkona löytyi oman karsintaryhmän neljäs tila keskimatkalla. Se tietää paikkaa lauantain finaaliin ja toinen pohjustus varmaan myös juoksua pyhän EM-viestiin.

Keskimatkan karsinnan maasto oli tyypillistä virolaista eli erittäin tiheää ja peitteistä. Metsä teki etenemisestä ja suunnistamisesta haastavaa.

– Oli pusikkoisempaa kuin odotin. On vaikea lukea karttaa, kun samalla etsii sopivaa etenemisreittiä puskassa. Onnistuin kuitenkin alkuradalla pysymään oikeassa suunnassa ja rastit löytyivät hyvin. Lopussakin virheet jäivät pieniksi, selosti Enni Jalava vaativan kisaviikon avausta.

Veijo Viitanen