Enni Jalava onnistui Virossa myös EM-viikonloppuna

0
Enni Jalava EM-viestin hyvässä vauhdissa toisella osuudella Rakveressa. Takana hiipivät Itävallan ja Ruotsin kolmosjoukkueen suunnistajat.

Uudenkaupungin Enni Jalava suunnisti hienosti myös viikonloppuna Euroopan mestaruuskilpailussa Virossa. Kisat pyhänä päättäneessä viestissä hän oli mukana Suomen parhaassa, viidenneksi sijoittuneessa joukkueessa.

Lauantain keskimatkat suunnistettiin keskiviikon karsinnoista poikkeavassa Polulan maastossa Rakveressa. Oli paikoin peitteistä suppamaastoa, josta naiset hakivat peräti 20 rastia 5,3 kilometrin matkalta.

Voitto meni suomalaisittain hyvin tutulle Sveitsin Simona Aebersoldille . Pitkän matkan voittaja Venla Harju oli hienosti pronssilla ja Marika Teini viides sekä vielä Miia Niittynen 11. tilalla.

Enni Jalava jäi kärjestä hiukan yli kuusi minuuttia ja sijoittui taas vakuuttavasti 13. tilalle. Kun kisat olivat myös osa maailmancupia, pisteitä ropisi kunnolla 60 muun huippusuunnistajan seurassa.

Jalava teki yhden hitaamman reitinvalinnan. Ja sen rastivälin lopussa tuli vielä ajautuminen maastossa liian pitkälle, aikaa hukkui runsaat pari minuuttia. Iso virhe tietysti harmitti.

– Harkitsin nopeampaa kiertoreittiä polkua pitkin, mutta valitsin väärin. Olo on nyt aika pettynyt, vaikka loppusija oli siihen nähden yllättävän hyvä, Enni totesi keskimatkan jälkeen.

EM-kisojen päätöslajissa viestissä viime syksyn SM-mitalistin tossu oli syönnillä, vaikka erilaisessa suppamaastossa juostiinkin. Osuudet noin 5,5 kilometriä ja kullakin taipaleella 17 rastia. Jalava pääsi Ida Haapalan avauksen jälkeen metsään yhdeksäntenä ja tuli vaihtoon kolmantena.

– En olisi uskonut, että vaihtaisin näin hyvällä sijoituksella kakkosrastin virheen jälkeen, yllättyi uusikaupunkilainen kisakeskuksessa ja lähetti Anu Tuomiston matkaan kohti viidettä sijaa.

– Joukkueeltamme tämä oli todella hyvä tulos. Kukaan ei tehnyt mitään tykkijuoksua, mutta tasaiset suoritukset kantoivat pitkälle. Oli hienoa olla mukana tässä joukkueessa, iloitsi Jalava.

Suomen naisten ykkösjoukkue Miia Niittynen, Marika Teini ja Venla Harju oli vasta kuudes. Erityisesti mitalisti-Teinillä oli metsässä vaikeaa. Suomen kolmosjoukkue pysähtyi virheleimaukseen. Miesten EM-viestissä Suomen ykkönen oli virallisesti neljäs.

– Nämä maailmancupin viestit eroavat MM-viesteistä siinä, että kovia joukkueita on mukana enemmän. Takaa-ajo on hankalaa, edellä juoksevat suunnistajat hyötyvät toisistaan, selvensi tasoa miesten ankkuri Miika Kirmula.

Veijo Viitanen

Rastien huippukilpailut jatkuvat

Veijo Viitanen

Enni Jalava on mukana Suomen 12 urheilijan joukkueessa opiskelijoiden MM-kilpailuissa 15.–22.8 Sveitsissä. Vajaa viikko kotoilua ja taas reissuun.

Viron EM-kisojen jälkeen on heti uusi startti arvokilpailuihin ja maastomatkoille. Osallistumisen oikeus on 17–25-vuotiailla korkea-asteella opiskelevilla suunnistajilla.

– Kisat tarjoavat erinomaisen paineistetun kilpailutilanteen, jonka opeista voi olla hyötyä myöhemmissä kansainvälisissä kisoissa, sanoo Suunnistusliiton ranskalainen päävalmentaja Thierry Gueorgiou .

– Arvokisastartteja ei ole koskaan liian paljon, sielläkin on tosi kovia vastuksia. Ensi vuoden MM-kisat ovat myös Sveitsissä, joten kiva juttu siltäkin kannalta, ennakoi Enni Jalava.

Maailmancupissa Viron osan jälkeen Jalavalla on nyt pisteitä 57 kappaletta.

Hän on 21. tilalla 54 naisen huippulistalla, jota johtaa Ruotsin Tove Alexandersson .

Vuoden MC-kisat avattiin sprinteillä Ruotsin Boråsissa toukokuussa ja päätös on maastomatkoilla Davosissa heti lokakuun alussa. Siis kenties silloinkin, kotoisten SM-rastien jälkeen, uusikaupunkilaista matkailua kohti Sveitsiä.