Esikoiskirjailija ravistelee rajoja – Miia Puukan kirjassa menninkäiset, veden kansa ja ihmiset elävät rinnakkain

0
Miia Puukan esikoisromaani kantaa nimeä Salaisuuksien talvi. Tarina veti hänet niin mukaansa, että teoksen hahmoille on suunnitelmissa myös jatkoa.

Uuteenkaupunkiin kahdesti muuttanut Miia Puukka on tuore esikoiskirjailija. Hänen Salaisuuksien talvi -omakustannekirjansa syntyi alun perin sisaren syntymäpäivälahjaksi, mutta lopulta kirja myös julkaistiin.

– Houkuttelen kirjallani aikuisia sadun maailmaan. Fantasiakirjani tapahtumat sijoittuvat kolmen maailman risteyskohtaan. Hain tietoisesti ja tietämättäkin vastakkainasettelua valinnoillani. Olen rajojen ravistelija, joka kärjistämisellä saa ihmisiä ajattelemaan itse ja sitä kautta oivaltamaan, Puukka kertoo.

Hän vie lukijan mielikuvitusmaailmaan, jossa kaikki tapahtuu hieman laatikon ulkopuolella.

– Käsittelen ilmastonmuutoksen, teollistumisen ja globalisaation teemoja. En ajattele, että tietäisin, kuinka lukijan tulee ajatella, mutta houkuttelen heitä oivaltamaan asioita itse.

Puukan vanhemmat muuttivat töiden perässä Uuteenkaupunkiin silloin, kun Miia oli vielä vauva. Hän eli lapsuutensa ja kouluaikansa kaupungissa ja muutti vasta korkeakouluopintojen alkaessa pois kaupungista. Tuoreet insinöörin paperit taskussaan hän muutti takaisin Uuteenkaupunkiin ja meni isänsä tavoin töihin autotehtaalle.

– Muutin kaupungista pois viitisen vuotta sitten, kun elämäntilanteeni muuttui. Olin siinä vaiheessa töissä työsuojelupäällikkönä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä. Asuin hetken aikaa Nousiaisissa, kunnes sain unelmieni työpaikan Työturvallisuuskeskuksesta asiantuntijana.

Nykyään Puukka asuu Vantaalla Myyrmäen lähiössä. Lähiössä on Puukan mukaan paljon samaa kuin Uudessakaupungissakin.

– Luonto on lähellä ja Myyrmäessä on pienen kaupungin tuntua. Luonnonläheisyys on tärkeänä teemana myös kirjassani. Teoksessa käsitellään muun muassa sitä, kuinka luonnosta irronneet ihmisolennot elävät rinta rinnan metsäläisten, veden kansan ja satuhahmojen kanssa, Puukka kuvailee.

Kirjan päähenkilö on erämies Joutsi, joka elättää itsensä kalastuksella. Eräänä syksynä hänen taloonsa muuttaa vuokralainen, joka muuttaa Joutsin elämän.

– Sain aikuisopiston kirjoittajakurssilla tehtävän, jossa piti kirjoittaa hahmosta, joka yllättyi jostakin. Yhtäkkiä keksin Joutsin, jonka ympärille tarina alkoi syntyä.

Puukka kirjoitti fantasiakirjan, vaikka ei itse lue fantasiakirjallisuutta. Hän lukee itse historiallisia romanttisia romaaneja ja dekkareita.

– Viime aikoina olen enemmän lukenut sellaista tylsemmänkuuloista ammattikirjallisuutta. Tänä vuonna olen useamman työmatkan junassa istumiset kirjoittanut Joutsin tarinaa, Puukka lisää.

Erämiehen tarina saa myös jatkoa, koska Puukka on kehitellyt jo seuraavia juonenkäänteitä.