Heidi Zolty tuo baletin ilosanoman Vancouverista Vakka-Suomeen

0
Heidi Zoltyn tytär Daina, 22, muutti vanhempiensa mukana Laitilaan. Hän on tanssinut balettia 20 vuotta elämästään ja edennyt satubaletista ammattilaistanssijaksi.

Harvassa ovat tarinat, joissa perhe jättää kaiken tutun taakseen ja muuttaa valtameren tuolle puolen. Tällaisen loikan kuitenkin tekivät Heidi ja Jack Zolty perheineen, kun he jättivät Vancouverin suurkaupunkialueen taakseen ja muuttivat Vakka-Suomeen ja Laitilaan.

Heidillä on ollut oma balettikoulu Vancouverissa lähes 30 vuoden ajan. Sitä ennen hän teki myös pitkän kansainvälisen uran tanssijana Etelä-Afrikassa ja Euroopassa. Nyt edessä on uusi aluevaltaus, kun hän avaa syyskuussa balettikoulun Laitilaan. 

– Aloitin itse baletin ollessani noin 2,5-vuotias. Monet oppilaistani ovat aloittaneet myös nuorina, tanssineet vuosia ja nyt he toimivat opettajina koulussani. Haluaisin tarjota alueen lapsille turvallisen kasvuympäristön, jossa he voivat harrastaa ystäviensä kanssa.

Perhe etsi tiloja balettikoululleen Laitilan lisäksi myös muista lähikunnista. Laitilassa vaihtoehtoja oli useampia, mutta nähtyään entisen sisustuskaupan tilat Kaukolantien varrella, Heidi pystyi jo kuvittelemaan tanssijat harjoittelemassa avoimessa tilassa.

– Tämä tila on täydellinen. Täällä ei ole tolppia tai seiniä, vaan tämä on yhtä avointa tilaa, jossa mahtuu juoksemaan ja tanssimaan. Tila on paljon suurempi kuin tanssikoulullani Kanadassa, oppilaani varmaan ovat kateellisia, Heidi naurahti.

Sijainti on myös hyvä, sillä Laitilasta on lyhyt matka Kalantiin, Uuteenkaupunkiin, Raumalle ja muihin ympäryskuntiin. 

Matka Kanadasta Vakka-Suomeen on pitkä. Mikä sai perheen jättämään kaiken taakseen suurkaupungissa ja muuttamaan maaseutuvaltaiselle alueelle?

– Korona sulki kaiken Kanadassa. Hallitus kohteli epätasa-arvoisesti pienyrityksiä, ja balettikouluni oli myös pitkään kiinni. Sen kaiken keskellä halusimme tehdä muutoksen. Kysyimme lapsiltamme, missä he haluaisivat asua, jos he saisivat päättää.

– Poikamme on säveltäjä ja hän kertoi Sibelius-Akatemiasta. Otimme selvää siitä, millaista Suomessa olisi asua ja niin päädyimme tänne viime vuoden lokakuussa. Aluksi olimme Helsingissä, sitten Turussa ja löysimme ihanan talon Laitilasta.

Perhe on saanut loistavan vastaanoton ja ihmiset ovat olleet heidän mielestään ystävällisiä ja avuliaita. Heidi toivoo balettikoulunsa saavan myös yhtä hyvän vastaanoton. Pienellä paikkakunnalla tanssijoita ei välttämättä ole kovin paljoa, mutta hän toivoo sanan leviävän Vakka-Suomessa.

Kaikki saavat tulla kokeilemaan balettia ennen päätöstä siitä, haluaako harrastusta jatkaa. The English Ballet School tarjoaa tunteja kaikenikäisille ja -tasoisille. Tavoitteellinen harjoittelu on myös mahdollista, sillä balettikoulussa edetään taso kerrallaan ja niiden välillä suoritetaan kansainvälinen Cecchetti-koe.

Heidi käyttää opetuksessaan Cecchetti-metodia, jossa kiinnitetään huomiota lapsen kasvuun ja kehitykseen. Tällöin harjoittelu muovataan jokaiselle ikäluokalle sopivaksi ja se kehittää kaikkia osa-alueita tasapainosta kehonhallintaan.

– On tärkeää edetä lapsen ja nuoren tahtiin, sillä liian kova treenaaminen voi aiheuttaa suuria hankaluuksia. Baletti sopii kaikille sen monipuolisuuden vuoksi. Kannustan kaikkia kokeilemaan.

Jos kaikki sujuu hyvin, Heidi haluaisi tulevaisuudessa järjestää yhteisiä esityksiä esimerkiksi musiikkiopistojen kanssa sekä järjestää matkoja kahden balettikoulunsa välillä.

– Unelmani olisi tuoda kanadalaisia oppilaitani Suomeen ja mahdollisuuksien mukaan lähteä täältä oppilaiden kanssa Kanadaan. Näin lapset saisivat uusia ystäviä ja kokemuksia yhteistyön tekemisestä yli valtion rajojen.

The English Ballet School järjestää avoimien ovien päivän lauantaina 3. syyskuuta kello 13–16. Syyslukukauden on määrä alkaa 10. syyskuuta. Balettikoulu sijaitsee osoitteessa Kaukolantie 18, Laitila.

Jenna Westerlund