Ihmisillä tutut huolenaiheet – Poliisi jalkautui torille

0
Alisa Suorlahtea kiinnosti poliisimoottoripyörä, taustalla Markus Lehtiö Lounais-Suomen poliisilaitoksen liikennejaoksesta.

Lauantaina vietettiin valtakunnallista Poliisin päivää. Muutaman koronavuoden jälkeen poliisi jalkautui jälleen turuille ja toreilla tapaamaan ihmisiä. Uudenkaupungin torilla kiinnostivat vanhaan tapaan moottoripyörä ja poliisiauto laitteistoineen varsinkin nuorempaa väkeä, vanhemmilla taas oli palautetta ja kysyttävää.

– Koronavuosina Poliisin päivä järjestettiin virtuaalisesti verkossa, mutta eihän se ole sama kuin tällainen oikea kohtaaminen, jossa pääsee itse kokeilemaan laitteita ja keskustelemaan ihmisten kanssa, kertoi poliisilaitoksen lupavalvontayksikön päällikkö, komisario Harri Aaltonen .

Uudenkaupungin torilla oli Aaltosen lisäksi liikennesektorin poliisi Turusta moottoripyörällä ja kaksi paikallisesti työskentelevää poliisia, toinen rikostutkinnasta ja toinen kenttätyöstä järjestyspuolelta. Aaltonen on itsekin aikanaan tehnyt kenttätyötä Uudenkaupungin alueella.

– Aikuiset ottavat poliisin kanssa yleensä puheeksi joko jonkin muiston kohtaamisestaan poliisin kanssa, positiivisen tai negatiivisen tai sitten kysytään ihan käytännön neuvoa mieltä painavaan asiaan.

Paljon tapaamisissa puhutaan liikenneasioista, kaupungeissa mopojen aiheuttamasta meluhaitasta tai muusta liikennekäyttäytymisestä, ylinopeuksista ja ryhmittymisestä, vilkun käytöstä ja sellaisesta.

– Ihmisten esiin nostamat asiat eivät paljonkaan vaihtele vuodesta toiseen eikä täällä Uudessakaupungissa ei ole tullut esiin mitään muista kaupungeista poikkeavia asioita.

Aaltonen muistuttaa rauhallisuudesta liikenteessä, maltti kannattaa pitää aina mukana ja olla tarkkaavainen, sillä eteen voi tulla yllättäviä tilanteita, jotka johtuvat vaikkapa liikenneväylän kunnosta, toisista kulkijoista tai eläimistä.

– Liikenteessä selviää liikennesääntöjä noudattamalla ja niiden jatkeena käyttämällä maalaisjärkeä.

Paikalla oli myös ylikonstaapeli Markus Lehtiö . Hän oli saapunut paikalle Turusta isolla poliisimoottoripyörällä, joka kiinnosti lapsia mutta myös vanhempia, ainakin miehiä.

– Liikkuvaa poliisia ei enää ole, mutta Lounais-Suomen poliisilaitoksella on liikennejaosto, jolla on käytössään useita moottoripyöriä, Lehtiö kertoo.

Poliisimoottoripyörät ovat käytännössä koko kesän ajan liikkeellä suorittamassa alueellista liikennevalvontaa joka päivä, jos muut kiireellisemmät työt eivät aja edelle.

Nykyaikainen poliisin käyttämä moottoripyörä on varustettu uusimmalla tekniikalla. Pyörästä löytyy muun muassa tutka, radiolaitteet, hälytyslaitteet eli ääni ja valo, videokamera ja keskinopeusmittari.

Teholtaan poliisipyörä ei ihan niitä suurimpia voi olla, sillä pyörän pitää olla täysin hallittavissa erilaisilla alustoilla ja hankalissakin paikoissa.

Jussi Arola