Ilmastokriisi ja suursodan uhka aiheina–Kehitysmaa- ja rauhantutkijat kokoontuvat Uuteenkaupunkiin

0
Rauhanliiton puheenjohtaja Tarja Cronberg on yksi tapahtuman alustajista.

Kehitysmaa- ja rauhantutkijat ympäri Suomen kokoontuvat Uuteenkaupunkiin elokuun 19.–20. päivinä pohtimaan tieteellisen tutkimuksen ja konkreettisen toiminnan yhteyttä. Uusikaupunki 2022: Rauha, kehitys ja toiminta -tapahtuma järjestetään yhteistyössä tieteellisten seurojen ja rauhanjärjestöjen kanssa.

Maailmassa on valtavia sosiaalisia, poliittisia ja ympäristöön liittyviä ongelmia. Ilmastonmuutosta koskevat tutkimusraportit ja lukuisat maailman konfliktit pakottavat tutkijat ja järjestötoimijat etsimään uusia keinoja kamppailla näitä yhteenkietoutuneita ongelmia vastaan.

Tutkijat ja käytännön tasolla toimivat aktivistit yhdistävät voimansa ja pohtivat mahdollisia käytännön toimia voimien yhdistämistä myös konkreettiseen toimintaan. Lukuisat haasteet varjostavat lähitulevaisuuttamme: suursodan uhka, ilmastokriisi ja synkkä taloudellinen tilanne. Koska haasteet ovat monitahoisia, myös ratkaisujen on oltava rohkeita ja monimuotoisia.

Uusikaupunki tarjoaa erinomaisen ympäristön tapahtuman järjestämiseen. Kaupungin symbolinen historia rauhankaupunkina ja joka toinen vuosi järjestettävä Rauhan symposium tasoitti tietä järjestää tapahtuma juuri Uudessakupungissa. Kaupunki on myös tukenut tapahtuman järjestämistä.

Tapahtumaan odotetaan yli 50 osallistujaa eri puolilta Suomea. Tavoitteena on, että tapahtuma järjestettäisiin Uudessakaupungissa jatkossa joka toinen vuosi – tämä ensimmäinen tapaamisen yhteydessä aloitetaan jo seuraavan, jatkossa vielä suuremman ja kansainvälisemmän tapahtuman järjestelyt.

Suomen rauhantutkimusyhdistys (SRTY), Suomen Kehitystutkimuksen seura ja suomalaiset rauhanjärjestöt kutsuvat tutkijoita, aktivisteja, opiskelijoita ja kaupungin asukkaita osallistumaan tapahtumaan.

Keskustelut käydään pääasiassa englanniksi. Tarkoitus on kartoittaa, kuinka rakentaa vuorovaikutusta ja kehittää toimintaa, joka nojaa niin tutkittuun kuin kokemusperäiseen tietoon. Kuinka kuvitella parempi ja rauhaisampi maailma?

Päivät avaa kaupunginjohtaja Atso Vainio, Uudenkaupungin Rauhan symposiumista promoottori Jaana Vasama ( ja Rauhanliiton puheenjohtaja Tarja Cronberg.

Tapahtuma päättyy suomenkieliseen osuuteen, jossa rauhankasvattaja Hanna Niittymäki avaa näkökulmia rauhankasvatukseen, ja sen jälkeen Syksy Räsänen ja Mikko Zenger keskustelevat Israel – Palestiina -konfliktin nykytilanteesta. Molemmat ovat vierailleet alueella tänä vuonna.