Irtisanomiset ja lomautukset näkyvät heti Uudenkaupungin työttömyysluvuissa – Muualla maakunnassa talouden hyytyminen ei vielä näy

0
Kolmen viime kuukauden aikana uusia työpaikkoja on avautunut Varsinais-Suomessa 36 200 kappaletta eli 4 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Tapahtumatuotanto on yksi työvoimapulasta kärsivä ala. Arkistokuva: Jori Liimatainen.

Uudenkaupungin työttömyysaste nousi jälleen heinäkuussa Valmet Automotiven irtisanomisten ja lomautusten takia.

Yhtiö ilmoitti kesäkuussa, että se vähentää 1 000 työntekijää. Vähennyksistä noin kolmasosa on irtisanomisia ja loput lomautuksia.

Uudenkaupungin työttömyysaste nousi 10,3:een. Lukema tarkoittaa yli 700 työtöntä. Heistä yli 200 on lomautusten kohteena.

Työttömänä on 140 henkilöä enemmän kuin vuosi sitten ja 250 enemmän kuin kesäkuussa.

Valmet Automotiven irtisanomiset ja lomautukset synkistävät tilannetta koko Vakka-Suomessa. Ison työnantajan vaikutus näkyy myös Varsinais-Suomen tilastoissa.

TYÖLLISYYS on Suomessa ja Varsinais-Suomessa edelleen korkealla tasolla, eikä siinä näy vielä heinäkuussa muita merkkejä talouden hyytymisestä. Keskuskauppakamari ennakoi, että suhdannetilanteen heikkeneminen alkaa kuitenkin näkyä syksyllä myös työllisyydessä.

– Työllisyys reagoi suhdannekäänteisiin melko pitkällä viiveellä, joten heikkenevä trendi jatkunee tulevaisuudessa, sanoo Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvist tiedotteessa.

– Jatkossa inflaation aiheuttama kotitalouksien ostovoiman heikkeneminen ja korkotason nousu synkentävät suhdannetta enenevässä määrin, mikä tulee latistamaan myös työvoiman kysyntää. Paniikkiin ei silti ole vielä aihetta, vaan kyse on enemmänkin poikkeuksellisen vahvan työllisyysjakson tasaantumisesta kohti keskimääräisempää tilannetta, jatkaa Appelqvist.

ELOKUUSSA työttömien työnhakijoiden ja lomautettujen määrä laskee normaalivuosina reippaasti heinäkuuhun verrattuna, ennakoi Työllisyyskatsaus.