Itämeripäivän aaltoja kirjastossa – Lapsitaiteilijoilta yli sata pikkuteosta

0
Kaupungin kulttuuripuolen projektityöntekijä Suvi Hammar kokosi kirjastoon yhteisötaideteosta Itämeripäivän kunniaksi.

Pääkirjaston lastenosaston ikkunan eteen ripustetaan parhaillaan aaltoja. Osa aalloista on myrskyisen meren siniharmaita, osa raikkaan sademetsän vihreitä. Onpa seassa myös kesätaivaan sinisiä sekä kirkkaan keltaisia ja oranssinpunaisia.

Aaltoja on yli 100 kappaletta ja jokainen niistä on uusikaupunkilaisen lapsen maalaama. Jokainen aalto on myös taideteos yksinään.

– Sain Itämeripäivästä idean tehdä 0–4-vuotiaiden lasten kanssa yhteisötaideteoksen julkiseen paikkaan. Minä suunnittelin pari erilaista aaltoa ja leikkasin kuviot, sen jälkeen aallot toimitettiin kesäksi kaupungin lapsille maalattavaksi. Halusin tehdä taiteen tekemisestä lapsille mahdollisimman yksinkertaista, kaupungin kulttuuripalveluiden projektityöntekijä ja kuvataiteilija Suvi Hammar kertoo.

Päiväkotilapset sekä perhepäivähoidossa olleet lapset ovat itse saaneet päättää, millä ja miten he aallot kuvioivat. Aaltoja on maalattu sormi- ja vesivärein sekä kuvioitu liidulla.

– Onpa yksi lapsi opetellut syömään mustikkaakin ja samalla värittänyt mustikoilla oman aaltonsa, Hammar lisää.

Hammar haluaa lasten kanssa tekemällä taiteella lisätä tietoisuutta Itämeripäivästä. Hänen tavoitteenaan oli osallistaa mahdollisimman montaa eri toimijaa.

– Mukana ovat siis kulttuuri- ja kirjastopalvelut ja varhaiskasvatus. Toivon myös, että teoksen tekemisessä mukana olleet lapset tulisivat vanhempiensa kanssa kirjastoon katsomaan valmista teosta. Kirjasto on koonnut lastenosastolle myös meriaiheisia kirjoja, Hammar kuvailee.

Aaltotaideteos on nähtävillä pääkirjastossa torstaista alkaen ainakin kuukauden ajan. Lapset saavat halutessaan oman aaltonsa tämän jälkeen takaisin, mutta jäljelle jäänyttä materiaalia hyödynnetään myöhemmin toisessa teoksessa.

– En vielä varmaksi tiedä miten, mutta suunnitelmana kuitenkin on, että lasten kädenjälki näkyisi jatkossakin jossakin muodossa. Teoksen osien uudelleenkäytöllä huolehditaan myös siitä, ettei aiheuteta lisää roskaa, hän lisää.

Fakta
Itämeripäivä

John Nurmisen säätiön käynnistämä ja koordinoima tapahtuma.
Sitä vietetään vuosittain elokuun viimeisenä torstaina.
Teemapäivän tavoitteena on nostaa esille merellisiä aiheita ja innostaa tekemään konkreettisia tekoja Itämeren hyväksi.
Tavoitteena on lisätä tietoa meren luonnosta, kulttuurista ja historiasta.