Kaksi eri suhdannetta

0

Ekonomistit ovat varoitelleet, että taloudellinen tilanne on heikkenemässä. Ukrainan sota jatkuu yhä ja se heijastuu erityisesti Euroopan talouteen. Energian ja tuotteiden hinnat ovat nousemassa ja myös korot hilautuvat ylöspäin.

Toisaalta taloutta tukee koronapandemiasta elpyminen. Keskikesällä tartunnat jonkin verran lisääntyivät, mutta taudin ilmaantuvuus on nyt kääntynyt jälleen laskusuuntaan. Tyksin infektiolääkäri Harri Marttilan mukaan lähiviikoille ei odoteta mitään epidemiapiikkiä. Koulujen alkaminen voi kuitenkin tuoda tähän tilanteeseen jälleen muutoksen.

Se mitä tapahtuu Euroopan tai maailman taloudessa ei aina kulje käsi kädessä paikallisen talouden tai etenkään yksittäisen kotitalouden syklien kanssa. Suhdanteet koettelevat eri tavoin eri alueita. Meillä Vakka-Suomessa tilanne on hyvä, eikä suuria pilviäkään taivaalla näy. Alueen työpaikkaomavaraisuus on vahva, vaikka autotehdas joutui heinäkuussa vähentämään väkeään huippuvuosista. Monet yritykset kärvistelevät yhä työvoimapulan kanssa. Osalla teollisuusyrityksistä tilauskanta on vain vahvistunut korona-aikana.

Myös kiinteistökaupasta kuuluu hyvää. Asunto-osakkeiden myynti on hiipunut, mikä tarkoittaa, että sijoittajat ovat kaikonneet. Sen sijaan kiinteistökauppaa on tehty Vakka-Suomessa tänä kesänä hyvin. Ihmiset vaihtavat asuntoa, kun oma elämäntilanne sitä vaatii. Kotia ei hankita suhdannesyklien mukaan. Myös mökkikauppa on ollut vilkasta Uudessakaupungissa koko korona-ajan ja myös tänä kesänä. Haastattelussamme kiinteistövälityksen edustaja muistuttaa, että korkojen nousussakin on kyse enemmänkin tilanteen normalisoitumisesta.

Toivottavasti uutiset eivät vaikuta liikaa kuluttajien mielialaan, vaan ihmiset keskittyvät sittenkin omaan elämäänsä. On suhdanne mikä tahansa, jos jääkaappi hajoaa, pitää hankkia tilalle uusi. Se on ehkä myös energiapihimpi kuin vanha.

Teija Uitto