Kalannin VPK juhlii

0
Juhlan yhteydessä kukitettiin SPKL:n ansioristin saanut Marika Metsä-Tokila ja kutsuttiin kunniajäseniksi Heikki Helistölä ja Kari Virtanen. Muistamiset jakoi Kalannin VPK:n päällikkö Leevi Virtanen.

Kalannin VPK:n perustamisesta tuli heinäkuussa kuluneeksi 95 vuotta. Lähes sadan vuoden pituista työrupeamaan muiden auttamiseksi juhlittiin Kalannin Männäisten torilla viime perjantaina. Juhlan yhteydessä Kalannin VPK:n kunniajäseniksi kutsuttiin Kari Virtanen ja Heikki Helistölä sekä kukitettiin Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön ansioristillä ansiokkaasta alan kehittämistyöstä keväällä palkittu Marika Metsä-Tokila.

Kalannin vapaaehtoinen palokunta perustettiin 21.7.1927. Aluksi yhdistyksen nimi oli Uudenkirkon vapaaehtoinen palokunta ja kunnan muuttaessa nimensä Kalanniksi muuttui myös VPK:n nimi vuonna 1950.

Kalannin VPK:ssa on tällä hetkellä jäseniä reilut 50.

– Hälytysosastossa aktiiveja on parisenkymmentä. Hälytysosaston lisäksi meillä on aktiiviset nuoriso-osasto sekä naisosasto, selvitti Kalannin VPK:n päällikkö Leevi Virtanen.

Uusia jäseniä riveihin mahtuu aina ja vapaapalokuntaharrastuksen voi aloittaa niin lapsena kuin aikuisena.

– Nuoriso-osastossa nuorimmat ovat alakouluikäisiä ja itsekin olen aloittanut harrastuksen kymmenvuotiaana. Mutta mukaan voi tulla myös aikuisena. Nyt onkin hyvä aika aloittaa vapaapalokuntaharrastus, sillä seuraava peruskurssi hälytystoimintaan mukaan haluaville järjestetään lokakuussa Laitilassa, vinkkasi Virtanen.

VPK:ssa on tilaa ja tehtäviä myös heille, jotka eivät halua olla mukana itse hälytystehtävissä.

– Me harjoittelemme kerran viikossa, maanantai-iltaisin ja pidämme näin yllä kursseilla opittuja taitoja. Pidämme myös yhteisharjoituksia muiden vapaapalokuntien kanssa, kertoi Virtanen.

Hälytyksiä Kalannin vapaapalokuntalaisille tulee vuodessa noin 70-80. Joinakin vuosina hälytysten määrä on noussut jopa yli sadan.

– Tänä vuonna hälytyksiä on ollut jo 51. Osa hälytyksistä on toki niitä, joissa ei lopulta ole varsinaista tehtävää. Välillä menee viikkojakin, ettei meille tule yhtään hälytystä ja välillä tulee useita ihan peräkkäin, kuvaili Leevi Virtanen.

Leevi Virtasen mielestä auttamisen halu on se suurin syy liittyä vapaapalokuntaan.

– Tätä kautta oppii myös valtavasti taitoja, joista on hyötyä elämässä yleensä. Toki näkee ja kokee ikäviäkin asioita, muistutti Virtanen.

– Hyvä yhteishenki palokuntalaisten kesken tuo mielekkyyttä harrastukseen.

VPK:n 95-vuotisjuhlien ohjelmassa Männäisten torilla oli kaluston esittelyä, Uudenkaupungin VPK:n soittokunnan musiikkiesityksiä ja vanhan paloauton vetokisa, jonka voitti Vahteruksen joukkue. Kalannin VPK:n nuoriso-osasto oli järjestänyt oman tehtävärastin ja naisosasto paistoi yleisölle vohveleita.

Tällä viikolla vietetään ensimmäistä kertaa valtakunnallista sopimuspalokuntaviikkoa. Varsinais-Suomen alueella toimii kaikkiaan 66 sopimuspalokuntaa. Sopimuspalokunnalla tarkoitetaan VPK-yhdistystä, jolla on palokuntasopimus pelastuslaitoksen kanssa.

Sopimuspalokunnat ovat oleellinen osa maamme pelastustoimintaa. Haja-asutusalueella sopimuspalokunnat saapuvat usein onnettomuuspaikalle ensimmäisinä ja kaupunkialueella sopimuspalokunnat tukevat vakituisten paloasemien toimintaa suuremmissa ja samaan aikaan tulevissa hälytyksissä.

Sopimuspalokunnan toiminnan runkona on hälytysosasto, jonka henkilöstö osallistuu hälytystehtäviin. Lisäksi sopimuspalokunnilla on nuoriso- ja naisosastoja, osalla myös veteraaniosasto tai tukitoimintoihin keskittyvä osasto.

Hälytystoimintaa pääsee osallistumaan täysi-ikäinen, pelastustoiminnan peruskurssin suorittanut henkilö. Seuraava pelastustoiminnan peruskurssi alkaa lokakuussa Laitilassa.