Kaupungin lainoissa korkosuojaus – Tämän vuoden talousluvut kohtuullisella tasolla

0
Kaupungin talousjohtaja Anne Takala antoi valtuuston jäsenille katsauksen Uudenkaupungin talouden tilasta. Vuoden 2022 ensimmäinen puolisko on sujunut kohtuullisesti.

Kaupungin taloudella menee tällä hetkellä kohtuullisesti, vaikka maailmalla on käynnissä monenlainen talouteen vaikuttava myllerrys. Kaupungin talousjohtaja Anne Takala antoi maanantaina kaupunginvaltuuston kokouksessa valtuutetuille katsauksen tämän vuoden ensimmäisen puolikkaan taloustilanteesta.

– Alkuvuosi on mennyt aika kivasti koronasta, Ukrainan sodasta ja inflaatiosta huolimatta. Kaupungin menot pysyivät alkuvuodesta budjetissa ja eri palvelualueiden tavoitteet ovat toteutuneet.

Kaupunki on alkuvuonna käyttänyt rahoja moniin eri investointeihin. A-sairaalan korjauksiin on käytetty 1 524 000 euroa, Wintterin liikuntatiloihin 3 146 000 euroa, Autotehtaankadun parannuksiin 181 000 euroa ja Kalannin koulun sisäilmaongelmien selättämiseen 198 000 euroa.

Liikekeskustan elävöittämiseen on käytetty 178 000 euroa ja Mörnen ja terveyskeskuksen alueen liikennejärjestelyihin 263 000 euroa.

– Taloudessa on tällä hetkellä paljon epävarmuuksia, joista moni vaikuttaa loppuvuoteen. Yksi tekijöistä on korkojen nousu, mutta kaupungin lainoille on aika hyvät korkosuojaukset. Lisäksi olemme saaneet hyvään aikaan hankittua isot rahoituspotit ennen kuin korot nousivat, Takala sanoi.

Takalan mukaan esimerkiksi kaupungin Wintteri- ja muille lainoille on sovittu 40 miljoonan euron korkosuojaus. Se tulee voimaan vaiheittain ja on kokonaan voimassa viiden vuoden kuluttua. Kaupunki otti tammi–helmikuun vaihteessa 28 miljoonan euron viiden vuoden kiinteäkorkoisen joukkovelkakirjalainan, jonka korko on 0,446 prosenttia.

– Kun tämä päättyy, niin koko 40 miljoonan euron korkosuojauksen loppuosa tulee voimaan. Korkosuojauksen kustannus eli maksettava korko on noin 0,6 prosenttiyksikköä voimassa olevasta korkosuojasta. Sen verran kaupunki siis maksaa suojasta. Korkosuojaus päättyy helmikuussa 2042, Takala luetteli.

Korkosuojaukset eivät Takalan mukaan ole kalliita, jos niitä vertaa esimerkiksi 10–12 vuoden takaisiin suojauksiin, joiden hinta oli 4–5 prosenttia.

– Korkosuojaukset on rakennettu siten, että niissä on euribor ja kiinteä marginaali. Jos euribor nousee, niin korkosuojauksen kautta saamamme euribor-sidonnainen määrä, jolla katetaan nousevia lainakorkoja, kasvaa, hän lisäsi.

Tämän hetken tietojen mukaan kaupungin talous olisi tänä vuonna noin 3,1 miljoonaa euroa alijäämäinen, kun alkuperäisen joulukuussa hyväksytyn talousarvion alijäämä oli 4,2 miljoonaa euroa. Tämän vuoden talouden rasitteena on 2,5 miljoonan euron kertapoistot, jotka tulevat Pohitullin keittiön, ruokalanja Viikaisten koulun purkamisesta.

Talousarvion toteutumisennusteen mukaan erikoissairaanhoidon kustannukset ovat alittumassa noin miljoonalla eurolla. Sosiaalipalveluiden kustannukset ovat nousseet ja ne ylittävät talousarvion noin kahdella miljoonalla eurolla. Tähän syynä ovat kasvaneet huostaanotot sekä vammaispalveluiden muutokset.

– Kustannusten nousuja on tulossa joka puolelle. Inflaatio laukkaa ja loppuvuosi mennään sumussa, Takala summasi.

Toistaiseksi esimerkiksi kaupungin kiinteistöyhtiöitä ei ole tarvinnut rahoittaa, vaan toiminta on pyörinyt saaduilla vuokratuloilla. Poikkeuksena on kaupungin omistaman Kiinteistö Oy Uudenkaupungin vuokratalojen kahden kerrostalon jo alkanut ja kolmannessa pian alkava linjasaneeraus, joihin kaupunki myönsi kolmen miljoonan euron omavelkaisen takauksen.

– Uudenkaupungin omistamien vuokratalojen asuntojen käyttöaste on ollut 94, kun tavoitteena on ollut 95 prosenttia. Autotehtaan lomautukset ja irtisanomiset sekä aloitetut linjasaneeraukset vaikuttavat jonkin verran käyttöasteisiin, Takala lisäsi.

Ensimmäisen puolen vuoden aikana työttömyysluvut olivat alempia kuin keskimäärin koko maassa tai Varsinais-Suomessa. Kaupungin työttömyysprosentti oli 6,8.

– Autotehtaan lomautukset ja irtisanoutumiset eivät näy vielä tammi–kesäkuun luvuissa, mutta ne vaikuttavat kaupungin loppuvuoteen. Takala totesi.