Kaupunki ja poliisi ehkä sopimukseen valvontakameroista

0
Jotkut kaupungin valvontakameroista lähettävät julkista kuvaa nettiin.

Poliisi tekee useiden kuntien kanssa turvallisuusyhteistyötä, jossa järjestetään valvontakameroista suora näkymä poliisin valvontakeskukseen. Viimeisimpänä hankkeeseen liittyi Parainen, ja Uusikaupunki vaikuttaa seuraavan nopeasti perässä.

– Se on meidän ajatuksemme, että kun kameroita on, niitä voidaan hyödyntää. Ei ole esteitä sen suhteen, toteaa kaupunginarkkitehti Leena Arvela-Hellén

Poliisi on tavoitellut uusia kuntia aktiivisesti mukaan kameravalvontayhteistyöhön.

– Halutaan yhteistyötä. Kaupungit ovat meidän näkökulmastamme tärkeitä, toteaa Lounais-Suomen poliisilaitoksen ylikomisario Kai Loukkaanhuhta .

Loukkaanhuhta kertoo jo keväällä sovitun neuvottelujen aloittamisesta kesälomien jälkeen.

– Olemme selvittäneet asiaa jo aika paljon. Ei sen pitäisi olla ongelma. Suostumme kyllä yhteistyöhön, toteaa puolestaan Arvela-Hellén.

Neuvotteluja käydään ylikonstaapeli Loukkaanhuhdan mukaan paraikaa myös Laitilan kanssa. Yhteistyön kannalta poliisia kiinnostavat nimenomaan kaupunkialueet.

– Uusikaupunki ja Laitila ovat meidän näkökulmastamme potentiaalisia kaupunkiympäristöjä, Loukkaanhuhta toteaa.

Päätös yhteistyöstä poliisin kanssa ei näillä näkymin kulje kaupungin poliittisten päättäjien kautta, vaan se tehdään suoraan virkamiespäätöksenä.

Uusia investointeja yhteistyö ei Arvela-Hellénin mukaan juurikaan kunnalta vaadi, sillä yhteistyö aiotaan toteuttaa jo olemassa olevilla kameroilla.

– On aika paljon kameroita, ei uusita kuin ehkä yhteen tai kahteen kohtaan. Emme lähde lisää investoimaan. Tietysti pitää aina huoltaa, hän mainitsee.

Poliisin ja kuntien valvontakamerayhteistyötä perustellaan yleisen turvallisuuden parantamisella.

– Se estää mahdollista typerää häiriköintiä. Jos hätäkeskuksesta tulee ilmoitus, voidaan ohjeistaa partioita kameroiden avulla, Loukkaanhuhta kertoo esimerkkejä.

Kameravalvontayhteistyö poliisin kanssa herättää myös huolia muun muassa yksityisyyden suojasta ja valvonnan lisääntymisestä. 

– Tänä päivänä eletään hieman erilaisessa teknologiaympäristössä kuin ennen, toteaa ylikomisario Loukkaanhuhta, viitaten älypuhelinten ja sosiaalisen median vaikutuksista yksityisyyteen.

Loukkaanhuhta nostaa myös esiin yritysten ja yksityisten tahojen valvontakamerat, joita kaupunkien keskustoissa on paljon. 

– Tämä on tietysti poliisin näkökulma, mutta kansalaisena en olisi huolissaan. 

Patrick Paldanius