Kavereita ja kannustavia kokemuksia hevosten parista

0
Hevosavusteisen toiminnan ohjaaja, ratsastuksenohjaaja Laura Heino ja ryhmän avustajana toimiva Elina Lehtiranta odottavat positiivisella mielellä uuden Hevoset ystäväni -ryhmän alkamista. Kesän hevosavusteisen toiminnan leiristä jäi hyvät muistot. Wasaborgin tallin Rokki poni ja tupsujalka Osmo sopivat hyvin kaverihepoiksi.

Uudessakaupungissa Wasaborgin tallilla alkaa syyskuussa Hevonen ystäväni -ryhmät lapsille ja nuorille, joilla on haasteita sosiaalisissa suhteissa.

– Taustalla voi olla yksinäisyyttä, koulukiusaamista, elämää rajoittavaa ujoutta tai jotain muuta miksi lapsi kokee jäävänsä kaveriporukoiden ulkopuolelle, selvitti hevosavusteisen toiminnan ohjaaja, ratsastuksen ohjaaja Laura Heino.

Ryhmissä puuhastellaan kaikkea mukavaa hevosten ja ponien parissa. Aiempaa hevoskokemusta ei tarvita.

– Opetellaan yhdessä hevosten käsittelyä ja hoitoa ja tutustutaan hevosten tapaan kommunikoida keskenään. Lisäksi käydään kärryttelemässä ja harjoitellaan poniagilitya. Halutessaan joku voi käydä myös kokeilemassa minkälaista on istua hevosen selässä, mutta ratsastusta ei tässä ryhmässä varsinaisesti opeteta, selvitti ryhmän toisena ohjaajaan toimiva Elina Lehtiranta .

Vastaavia hevosavusteisen toiminnan ryhmiä on järjestetty muualla Suomessa sekä maailmalla, ja niistä saadut kokemukset ovat olleet erittäin myönteisiä.

– Kun lapsi tai nuori oppii käsittelemään isoa eläintä ja saa näin onnistumisen kokemuksia, saa hän lisää itsevarmuutta myös muille elämän osa-alueille. Hevonen ei syrji eikä kiusaa, ja sille on helppo jutella vaikeistakin asioista, kertoi Laura Heino.

– Tavoitteena on vahvistaa lasten ja nuorten itsetuntoa, tuoda heille hyvää mieltä ja turvallista oloa ja löytää uusia kavereita ryhmän muista jäsenistä, lisäsi Heino.

Sekä Laura Heino että Elina Lehtiranta ovat molemmat sosiaali- ja terveysalan koulutuksen saaneita ja työskennellet aiemminkin lasten parissa.

– Näin me ammatti-ihmisinä osaamme tukea ryhmäläisiä ja toimimme tarvittaessa myös heitä kuulevina korvina, toteavat Heino ja Lehtiranta.

Hevonen ystäväni -ryhmiin osallistuville lapsille ja nuorille toiminta on ilmaista. Tämä on mahdollista, koska Wasaborgin Hevosurheilijoille on myönnetty Leader Ravakalta toimintaan tukea Mahdollisuuksia nuorille -teemahankkeen kautta. Tuen kesto puolitoista vuotta, joten vastaava ryhmä aloittaa ensi keväänä sekä syksyllä vuonna 2023.

Ryhmätoiminta on suunnattu 3. – 9. -luokkalaisille ja ryhmä kokoontuu kymmenen kertaa. Kokoontumispäivä tulee olemaan tiistai. Mukaan Hevonen ystäväni ryhmiin haetaan lähettämällä vapaamuotoinen hakemus osoitteeseen laura.heino@wasaborgintalli.fi. Hakemukset käsitellään luottamuksellisesti.