Kesällä tehty paljon kiinteistökauppaa–Ostajakunnassa yhä enemmän maahanmuuttajataustaisia

0
OP Koti Lounaisrannikko Oy:n toimitusjohtaja Kristiina Teerimaa ja myyntipäällikkö Jyrki Isotupa ovat tyytyväisiä kesän kiinteistökauppoihin.

Korona sai suomalaiset hakeutumaan maaseudun rauhaan. Ne, jotka pystyivät tekemään etätöitä, lähtivät mökille. Jos vapaa-ajanasuntoa ei vielä ollut, se hankittiin.

– Korona-aikana ostettiin mökkejä, joissa oli mukavuudet. Haluttiin kakkoskoti, OP Koti Lounaisrannikko Oy:n toimitusjohtaja Kristiina Teerimaa kertoo.

Mökkikauppa on jatkunut vielä tänäkin kesänä kiivaana Uudessakaupungissa. Sen sijaan Laitilassa mökkejä ei ole enää myyty kahden viime vuoden tahtiin. Myyntipäällikkö Jyrki Isotupa OP Kodista kertoo, että nyt myydään erityyppisiä mökkejä kuin kahtena viime vuonna.

– Mökit hankitaan kesäkäyttöön, niiltä ei vaadita niinkään mukavuuksia, vaan halutaan, että mökki on reilusti mökki,

Mökkikauppa kävisi vieläkin paremmin, jos myyntikohteita olisi riittävästi. Saarista mökkejä on tullut Uudessakaupungissa hyvin myyntiin, sen sijaan mantereella sijaitsevia mökkikohteita saisi kiinteistönvälittäjien mielestä olla enemmänkin kaupan.

– Niille on nyt kysyntää, Isotupa sanoo.

Laitilassa mökit sijaitsevat järvien tai lammen rannassa. Myyntineuvottelija Mari Sainio Kiinteistötoimisto Asko Vainio Ky:sta kertoo, että mökkikauppa on rauhoittunut kahden koronavuoden jälkeen. Sen sijaan kiinteistökauppaa on tehty tänä vuonna paljon.

– Joskus aiemmin kesällä on ollut hiljaisempi jakso, mutta ei enää. Lomakaudellakin tehdään kauppoja samaan tahtiin kuin ympäri vuoden. Vain joulun aikaan on hiljaisempaa.

Sainio kertoo, että Laitilassa kiinnostavat nyt erityisesti omakotitalot. Kaikenlaiset omakotitalot menevät kaupaksi, osa taloista on myyty jopa 1–2 viikossa. Ostajat ovat pääasiassa lapsiperheitä. Yhä enenevässä määrin ostajat ovat maahanmuuttajataustaisia. He ovat asuneet jo joitakin vuosia Suomessa ja haluavat nyt päästä vuokralta omakotitaloon.

– He ostavat mielellään vähän huonompikuntoisiakin taloja. Heillä on osaamista ja halua remontoida talo itse, Sainio sanoo.

Vastaava ilmiö on havaittu Uudessakaupungissa ja muuallakin Vakka-Suomessa. Myyntipäällikkö Jyrki Isotupa kertoo, että Uudessakaupungissa niin ikään osa ostajista on Suomen ulkopuolelta muuttaneita.

– Heillä on jo vakinainen työpaikka ja raha-asiat niin hyvällä mallilla, että he saavat pankista lainaa, Teerimaa kertoo.

Sainio kertoo, että maahanmuuttajataustaiset asiakkaat kyselevät välillä kiinteistöistä asioita, joita suomalaiset eivät kysy.

– Jos talon pihassa on lipputanko, on kysytty, että onko liputuspäivinä pakko liputtaa. Joissakin maissa tällainen vaatimus nimittäin on.

Myös Uudessakaupungissa tänä kesänä kiinteistökauppaa on tehty paljon. Myyjät ovat usein ikääntyneitä, jotka haluavat muuttaa keskustaan kerrostaloon ja ostajat pääosin lapsiperheitä.

– Sellainenkin hauska tapaus oli, että yksi lapsiperhe muutti Turkuun ja myi talonsa. Heidän talonsa osti Turusta Uuteenkaupunkiin muuttava lapsiperhe, Isotupa kertoo.

Muuttajia tulee selkeästi myös Vakka-Suomen ulkopuolelta ympäri Suomea.

Kun kiinteistö- ja mökkikauppaa on tehty tänä kesänä Vakka-Suomessa runsaasti, se kertoo, ettei ostajia euriborkoron nousu, inflaatio tai taantumauhka pelota.

– Kun ihmiset hankkivat itselleen kodin, eivät siihen suhdanteet vaikuta. Enemmän vaikuttaa oma elämäntilanne, tarvitaanko lisää tilaa tai jos halutaan muuttaa pienempään asuntoon, Sainio Vainio LKV:sta kertoo.

Isotupa kertoo samoin.

– Eivät ihmiset koron nostoa ole säikähtäneet. Eiväthän negatiiviset korot kuulu normaaliin markkinaan. Nyt siirrytään vain terveempiin markkinoihin, hän kiteyttää.

Myöskään autotehtaan irtisanomiset eivät ole vaikuttaneet.

– Autotehtaaltahan tuli heti perään myönteinen uutinen siitä, miten ensi syksynä saadaan Uuteenkaupunkiin uuden Mercedes-mallin tuotanto, Isotupa toteaa.

Ainoa signaali suhdanteen muutoksesta on, että asunto-osakkeiden myynti on rauhoittunut.

– Sijoittajia ei näy markkinoilla yhtä paljon kuin viime vuosina, Teerimaa sanoo.