Kirjaston lukukilpailun voittaneet palkittiin

0
Åsa Szporko on lukenut lähes kaikki Viisikko-sarjan kirjat.

Uudenkaupungin kirjasto järjesti lukukilpailun, johon saattoi osallistua 30.5.–20.8. välisenä aikana. Lukukilpailussa lapset täyttivät lomakkeita, joihin listasivat lukemiaan tai kuuntelemiaan kirjoja. Listan palautettuaan kukin sai avaruusaiheisia paperimerkkejä, joilla koristeltiin kirjaston lastenosaston seinää. Merkkejä kertyi seinälle 455 kappaleen edestä.

Kisaan osallistui yhteensä 52 lasta, jotka lukivat tai kuuntelivat yhteensä 1298 kirjaa. Osallistujamäärä nousi huomattavasti edellisestä vuodesta, jolloin osallistujia oli 19 ja luettuja kirjoja 652.

Voittajia valittiin kaksi, aiempanakin vuonna kisan voittanut  Elina Rantanen ja myöskin kisaan aiemmin osallistunut  Åsa Szporko . Kumpainenkin saivat kirjapalkinnon uutterasta lukemisestaan.

Lisäksi kaikkien osallistuneiden kesken arvottiin kaukoputki.

Torstaina palkintoaan kävi hakemassa Åsa Szporko, 11. 

– Tuntuu kivalta, kirjapalkinnosta innoissaan oleva Szporko kertoo tunnelmastaan.

Szporko lukee vapaa-ajallaan päivittäin paljon kirjoja, lukeminen onkin hänen mielipuuhiaan. 

– Luen viikossa ehkä 12–13 kirjaa, riippuen siitä, kuinka paksuja ne on, hän mainitsee ja kertoo yleensä lukevansa kirjoja, joiden sivumäärä vaihtelee 120 ja 500 sivun välillä.

Innokkaana lukijana Szporko lukee kaikenlaisia kirjoja. Tämän hetken suosikkikirjasarjat on kuitenkin selvillä.

– Goosebumps, Viisikot ja Narnia. Viisikko on se suosikki, Szporko kertoo.

Lukeminen on Szporkosta mieluisaa, koska silloin voi eläytyä ja ikään kuin päästä tarinan sisälle. Lukemisen lisäksi hän myös kirjoittaa paljon.

– Se on kivaa, kun voi keksiä kaikkea, hän kertoo tarinoiden luomisesta. 

Lukemista Szporko suosittelee kaikille, sillä kirjat ovat hänestä oivallinen viihteen muoto.

– Ne on vähän niin kuin elokuvia.

Jaetulle ensimmäiselle sijalle ylsi myös Elina Rantanen, 8, joka hänkin pitää lukemisesta.

– Luen aika paljon, hän kertoo.

Tällä hetkellä Rantanen lukee paljon Lukupalat-kirjasarjan kirjoja. Myös Mestarietsivä Peppunen -kirjat ovat hänelle mieleen. Matematiikan suosikkioppiaineekseen ilmoittava Rantanen lukee mielellään koulukirjojakin. Kirjastosta lainattavaksi hän suosittelee etenkin yhtä kirjasarjaa.

– Sinttu-kirjat on hyviä, koska niissä on hevosia, Rantanen kertoo.

Rantanen asuu Pyhärannassa, joten kirjastoon kertyy hieman matkaa. Kirjoja tarttuukin kerralla mukaan useampia. Rantasen äiti kertoo, että heillä on käytössä malli, jossa kirjoja saa ottaa kerralla sen verran, kuin jaksaa tiskille itse kerralla kantamaan. Yleensä kirjoja juuri sen verran kerralla mukaan lähteekin.

Palkinnot ojensi kirjaston informaatikko Tuula Amberla.

– Olen tosi iloinen, Uudessakaupungissa oli aivan mahtava lukukilpailu. Osallistujamäärä kaksinkertaistui, Amberla kertoo tyytyväisenä. 

Amberlan mukaan avaruusteema oli sellainen, joka veti puoleensa. Puhumattakaan arvontapalkinnosta, oikeasta kaukoputkesta. Hän on lasten aktiivisuuden lisäksi hyvillään vanhempien toimista. Moni pienempikin lapsi saattoi osallistua, sillä vanhemmat lukivat satuja ääneen. Merkittävää on myös se, että lapset pääsevät kirjastoon.

– Ollaan pitkillä etäisyyksillä, vanhemmat tuovat lapset kirjastoon, hän kiittelee.

Patrick Paldanius