Koirahoitola avattu Lokalahdelle – Tea Ruostepuro toteutti pitkäaikaisen unelmansa

0
Tea Rostepuroa kutsuttiin lapsena Tepsuksi, siitä hän nappasi yrityksellee nimen. Hän on pyörittänyt koirahoitola Tepsun tassutaloa keväästä saakka. Mukana toiminnassa on myös neljävuotias Late-koira.

Tea Ruostepuro muutti keväällä Lokalahdelle ja avasi keskustan läheisyyteen uuden koirahoitolan. Hänen kotinsa yläkertaan mahtuu kerrallaan kahden perheen koirat hoitoon.

– Isäni kutsui minua lapsena Tepsuksi ja nimi on tullut näin vanhemmiten uudestaan käyttöön. Siitä keksin nimetä koirahoitolani Tepsun tassutaloksi, Ruostepuro kertoo.

Ruostepuro on tehnyt elämäntyönsä pankki- ja vakuutusalalla. Hän on tehnyt asiakaspalvelua koko ikänsä ja oppinut hyväksi ihmistuntijaksi. Eläkkeen vuoro oli 30 vuoden yrittäjäuran jälkeen.

– Eläkkeelle jäätyäni päätin, että on aika toteuttaa pitkäaikainen unelmani ja käynnistin koirahoitolatoiminnan. Olen asunut Nousiaisissa, Vehmaalla ja Lemussa, mutta olen mieleltäni turkulainen.

– Uudessakaupungissa en ole asunut aiemmin, mutta löysin Lokalahdelta toiminnalleni sopivat tilat, joten oli luontevaa muuttaa tänne.

Ruostepurolla on ollut koiria viimeisten 50 vuoden aikana jatkuvasti. Jo hänen isoäidillään ja äidillään oli koiria.

– Ensimmäisen oman koirani otin vuonna 1977, kun hurahdin flätteihin eli sileäkarvaisiin noutajiin. Löysin heti oman rotuni, jonka kasvattajanakin olen toiminut. Vuosien aikana minulla on ollut yhdeksän omaa flättiä.

Tällä hetkellä Ruostepuron pihalla temmeltää 4,5-vuotias sileäkarvainen noutaja Late. Laten lempipuuhiin kuuluu uiminen ja palloleikit.

– Ennen koirien hoitoon tuomista käyn keskustelut omistajien kanssa siitä, minkälainen koira minulle on tulossa. Täytämme myös yhdessä lomakkeen, joissa käymme läpi koiran mahdollisia pelkotiloja tai esimerkiksi ruoka-aineallergioita.

Ruostepuron hoiviin ovat tervetulleet ystävälliset koirat, joilla ei ole juoksuja käynnissä. Muita koiria kohtaan ei saa käyttäytyä aggressiivisesti. Hoitolaan voi tulla vain päiväksi, muutamaksi yöksi tai useammaksi viikoksi. Ruostepuro on tarkoituksella tehnyt koirien hoitotiloista mahdollisimman kodinomaiset. Koirille onkin tarjolla omat sängyt ja ilmalämpöpumppu.

Tassutalon toiminta käynnistyi toukokuussa ja siitä lähtien Ruostepurolla on riittänyt hoitopaikkavarauksia.

– Koiria on tuotu hoitoon lähinnä lähialueilta, mutta onpa eräs nainen tuonut koiransa hoitoon Rovaniemeltä saakka. Tosin hän oli muutenkin tulossa tänne päin, Ruostepuro paljastaa.

Asiakkailta on tullut tähän mennessä pelkästään kiittävää palautetta.

– Kesän aikana hoidossani on ollut muun muassa ajokoiria, labradorinnoutajia, Lapin porokoira, Eestin ajokoira, borderterrieri ja Tshekin paimenkoira. Kaikkien kanssa on tultu hyvin toimeen.

Ruostepuro kuvailee itseään topakaksi hoitokoirien hoitajaksi, mutta leikkimiselle ja hellittelyllekin on oma hetkensä.

– Koirahoitolassa koirista huolehditaan ja niitä syötetään ja lenkitetään. Koirien kanssa myös leikitään ja vietetään aikaa, mutta silti suurimman osan hoitoajasta ne ovat yksin huoneissaan.

Ruostepuro suhtautuu tapaamiinsa koiriin avoimesti ja ystävällisesti. Koirat ovat opettaneet häntä vähintään yhtä paljon kuin hän on opettanut koiria.

– Jokainen koira on erilainen. Ihmisten ei tulisi kuitenkaan inhimillistää koiriaan, koska kyse on eläimistä. Koira on se, joka kuuntelee ja tottelee, ei omistaja. Sanon kyllä omistajalle, jos huomaan, että hän tekee jotakin väärin, hän lisää.

Ruostepuro ei toistaiseksi halua kouluttaa muiden koiria, vaikka hän on kurssittanut itseään runsaasti. Hän on käynyt muun muassa kennelliiton kasvattajakoulutukset sekä käynyt kursseja koirien elekielen tulkintaan liittyen.

– Olen ongelmatilanteissa kysynyt apua itseäni viisaammilta ja samaa henkeä haluan luoda itsekin. Minulta saa kysyä aina apua ja autan parhaani mukaan, mutta varsinainen kouluttaja en ole.

Ruostepuro harrastaa oman koiransa kanssa nomea eli noutajien metsästystä sekä rallytokoa eli vauhdikasta tottelevaisuuskoulutusta.

Parhaimmillaan Ruostepurolla on ollut kotonaan neljä omaa koiraa. Hänelle tärkein koira totteli Walssi-nimeä ja koiran kuva löytyy tatuoituna myös hänen olkapäästään. Ruostepuro kuvailee itseään positiiviseksi, määrätietoiseksi ja suoraksi. Ääneen hiipii kuitenkin suru siinä vaiheessa, kun Walssista tulee puhe.

– Siinä on koira, joka joutui jättämään minut aivan liian aikaisin. Moni asia jäi Walssin kanssa kesken. Koirat ovat minulle henki ja elämä ja koti ilman koiraa on todella tyhjä. Koirakodissa on aina iloinen vastaanotto, kun omistaja saapuu kotiin.

– Koirahoitolan pyörittämisessä palkitsevinta minulle on se, kun aluksi omistajansa perään itkeskellyt koira ei kotiinpaluun hetkellä välttämättä haluaisi lähteäkään, vaan palaa vielä minun rapsutettavakseni, Ruostepuro tiivistää.