Korihaiden kotimaiset valmistautuvat ensimmäisiin treenipeleihin

0
Viime kaudella Korihaita valmentanut Tero Vasell nimitettiin Tampereen Pyrinnön päävalmentajaksi.

Uuden koripallosesongin voidaan virallisesti sanoa alkaneen viime viikolla, kun Korihait kokoontui kotimaisten pelaajien voimin yhteisharjoituksiin. Päävalmentaja Tero Vasellin johdolla kymmenkunta pelaajaa on harjoitellut koripallon perustaitoja sekä tutustunut toisiinsa. Ringistä ainoastaan Tommi Lehtonen ja Mio Hyvönen ovat sivussa varusmiespalveluksen takia.

Tällä viikolla remmiin liittyi apuvalmentaja Setumo Bodibe, joka tuo fysiikkapuolen valmennusosaamista lähiviikkojen harjoitteluun. Kaikki näyttää päävalmentajan silmistä katsottuna hyvältä tässä vaiheessa.

– Pelaajat ovat paremmassa kunnossa, mitä odotin. Osa ei tunne vielä toisiaan, minkä takia tekemisen taso on keskittynyttä, mutta se on hyvä asia, Vasell sanoo.

Osa liigajoukkueista hakee vielä viimeisiä palasia joukkueisiinsa, mutta Korihait on ulkomaalaisvahvistuksia myöden valmis. Kasassa on 14 sopimuspelaajaa, joita Vasell kuvailee nälkäisiksi pelaajiksi.

– Suomalaisilla on paljon kokemusta Korisliigasta, mutta heiltä löytyy näytönhalua ja nälkää pelata isommassa roolissa, mitä ennen. Omat juniorit ovat myös nälkäisiä ja työnteon kautta eteenpäin meneviä pelaajia. Ja sitten on kapellimestari Bojan (Sarcevic), joka tuo oman kokemuksensa kentälle.

Ulkomaalaisvahvistuksiksi Vasell rekrytoi Nick Stampleyn, Quin Cooperin, Grant Audun ja Prince Oduron. Vasell visioi kesällä haluavansa joukkueeseen kahden metrin tuntumassa olevia urheilullisia pelaajia.

– Vahvistukset ovat siinä pituushaarukassa, mutta olemme ehkä aavistuksen verran pienempiä, mitä aluksi ajattelin. Kuvailisin niin, että saimme äärimmäisen hyvän heittäjän (Cooper), äärimmäisen kovan ajajan (Audu), ahkeran työhevosen (Stampley) ja ison skriinejä tekevän pelaajan (Oduro), Vasell luonnehtii.

Päävalmentaja arvioi, että Korihait jää keskipituudessa sarjan peräpäähän. Se saattaa tuoda haasteita, mutta kolikolla on aina kääntöpuolensa. Korihailla on käytössä monta pallonkäsittelijää, jotka mahdollistavat nopean pelin.

– Haluamme pelata vauhdikasta peliä. Moni pelaaja pystyy tuomaan palloa ylös myös levypallotilanteista lähdettäessä. Meillä on mahdollista pitää parhaimmillaan jopa neljää pallonkäsittelijää kentällä ja jokainen heistä voi levypallon saadessaan lähteä työntämään hyökkäystä, Vasell suunnittelee.

Korisliigassa eletään pelitavallisesti murrosaikaa. Viime vuosina eritoten Pyrintö ja Kouvot ovat tuoneet suomikorikseen paljon yksi vastaan yksi -pelaamista. Viime kaudella puolestaan Karhu Basket toi peliin laadukkaan aktiivisen pelitavan, jossa vastustajia painostettiin koko kentältä ja intensiteetti pysyi kovana läpi koko ottelun.

Tulevaksi kaudeksi moni liigajoukkue on rakentanut rosteriaan urheilullisemmaksi ja nuoremmaksi. Vasell näkee, että Kauhajoen vahvuus ei pelkästään ole huippupelaajat, vaan yksinkertaisten asioiden laadukas toteutus. Siitä hän haluaa ottaa mallia Korihaiden toimintakulttuuriin.

– Jokaisen joukkueen tulisi keskittyä siihen, miten tehdään mahdollisimman laadukkaasti asioita kentällä. Ei se mitä tehdään, vaan miten tehdään.

Kotimainen rosteri pääsee hiomaan pelituntumaa jo ensi viikolla, kun haiparvi pelaa epävirallisen ottelun Loimaan Bisonsia vastaan. Syyskuussa virallisia harjoitusotteluita on tiedossa viisi: BC Nokia kahdesti, Bisons, KTP-Basket ja Lahti Basketball.

Ulkomaalaiset tulevat Uuteenkaupunkiin syyskuun alussa. Prince Oduron saapuminen tosin saattaa viivästyä kotimaansa edustustehtävien vuoksi.

– Hänet on valittu Kanadan maajoukkuerinkiin, jossa hän taistelee pääsystä Amerikan mestaruuskisoihin. Hänen tulonsa riippuu siitä, pääseekö hän joukkueeseen ja kuinka pitkälle Kanada etenee.

– Joka tapauksessa saamme pelaajan suoraan maajoukkueleiriltä, joten hänen pitäisi olla kunnossa, Vasell myhäilee.