Korsteenit jäivät muuraamatta

0

Parhaillaan on käynnissä kansainvälinen hanke työväentalojen nimeämiseksi Unescon maailmanperintölistalle. Yhtenä ehdokkaana on Uudenkaupungin työväentalo.

Minua on harmittanut – ja harmittaa edelleen – kulttuuri-, rakennus- ja paikallishistoriallisesti arvokkaan rakennuksen poikkeuksellisen hienot mutta torsot kakluunit. Tällaisen arvokkaan ja kaunislinjaisen talon profiiliin kuuluu itsestään selvästi komeat korsteenit.

Tarjouduin joitakin vuosia sitten kustantamaan uunien täydellisen restauroinnin ja savupiippujen uudelleen muurauksen materiaaleineen.

Tunnen erinomaisen muurarin, jonka kanssa olin sopinut asiasta etukäteen, jos tarjoukseeni tartuttaisiin.

Hän kävi hankkeelle aidosti myötämielisen Jouko Antolan kanssa tarkastamassa uunit ja totesi ne varsin hyväkuntoisiksi.

Työnväentaloa hallinnoiva yhdistys ei kuitenkaan minun – ja aika monen muunkin – harmiksi hyväksynyt tarjoustani. Syy tähän käsittämättömään päätökseen jäi minulle tuntemattomaksi.

En ole poliittisesti sitoutunut ja vilpitön tarkoitukseni oli ainoastaan viedä tätä kotikaupunkimme tärkeää kulttuuriperintöä omalta osaltani hieman eteenpäin.

Saattaa olla, että se olisi voinut ainakin hivenen avittaa myös mahdollisuudessa päästä tälle Unescon maailmanperintölistalle: takuulla siitä ei olisi ollut ainakaan haittaa.

Ja jälkiviisaana toteaisin, että operaatiosta olisi ollut erittäin konkreettista hyötyä moniksi kymmeniksi vuosiksi tulevien talvien pakkasissa koko ajan kallistuvilla energian hinnoilla.

Esa Lahtinen

Uusikaupunki