Koulujen ylijäämäruoan jako alkaa syyskuussa – Vapaaehtoisia kaivataan Uudessakaupungissa

0
Punaisen Ristin vapaaehtoinen jakaa ylijäämäruokaa. Jakelu alkaa Uudessakaupunigssa syyskuussa.

Uudessakaupungissa alkaa syyskuussa koulujen ylijäämäruoan jakaminen. Tarkemmasta aikataulusta ilmoitetaan myöhemmin kaupungin nettisivuilla.

Ruoanjako toteutetaan vapaaehtoisvoimin. Toimintaa koordinoi SPR Uudenkaupungin osasto yhteistyössä A-Killan, Uudenkaupungin seurakunnan ja ViaDia-yhdistyksen kanssa. Mukaan etsitään uusia vapaaehtoisia, jotka perehdytetään tehtävään.

Uudenkaupungin ruokapalveluissa ruokahävikkiä minimoidaan seuraamalla ruokien menekkiä ja suunnittelemalla ruokalistaa kerätyn tiedon pohjalta.

– Tarkasta laskemisesta huolimatta hävikkiä jää silti aina jonkin verran, koska koskaan ei voida ennakoida täysin tarkasti esimerkiksi sairauspoissaoloista tai muista syistä johtuvia päivittäisiä vaihteluita ruoan menekissä, kertoo Uudenkaupungin ruokapalvelupäällikö Helvi Hyrynsalmi .

– Koulujen ruoka halutaan nyt hyödyntää kokonaan jakamalla ylijäämä koululounasajan päätyttyä, jatkaa Hyrynsalmi.

Ruokajakeluun tarvitaan mukaan uusia vapaaehtoisia, jotta toiminta saadaan mukavasti käyntiin.

Ruoanjako on helppo tapa auttaa. Yksi ruokajakovuoro kestää yleensä noin tunnin ja vapaaehtoistehtävässä ei vaadita erikoistaitoja, pitkää perehdytystä tai sitoutumista.

Mukaan voi tulla säännöllisesti tai tekemään yhden vuoron silloin tällöin. Toimintaa organisoi aluksi SPR Varsinais-Suomen piirin ruoka-avun projektityöntekijä Miika Norro .

– Viime keväänä käynnistimme Raisiossa vastaavan koulujen ylijämääruoan jakelun, ja mukaan lähti heti reilut neljäkymmentä uutta vapaaehtoista. Ruoanjako on mukava tapa auttaa, joka tuo hyvän mielen. Raisiossa palaute vapaaehtoisilta on ollut todella positiivista ja toiminta on koettu merkitykselliseksi. Mukaan kannattaa lähteä kokeilemaan, kannustaa Norro.

Ruoanjaon vapaaehtoistehtävistä kiinnostuneita kutsutaan perehdytystilaisuuteen yhtenäiskoulun väistöparakin (Pohjoistullitie 3, Uusikaupunki) ruokasaliin 30.8. klo 17.

Tilaisuudessa kerrotaan tarkemmin mistä vapaaehtoistehtävässä on kyse ja miten ruokajakelu toteutetaan. Tämän lisäksi tilaisuudessa on mahdollista varata ruoanjakovuoroja syksylle.

Osallistuminen perehdytykseen ei kuitenkaan velvoita osallistumaan ruokajakeluun. Vapaaehtoiseksi voi myös ilmoittautua, vaikka ei perehdytykseen pääsisikään.

Tilaisuudessa on kahvitarjoilu, jonka vuoksi osallistujia pyydetään ilmoittautumaan SPR Varsinais-Suomen piirin projektityöntekijä Miika Norrolle 040 489 5754 tai miika.norro@redcross.fi viimeistään 24.8.

Hävikkiruokaa kertyy satoja miljoonia kiloja


Suomessa syötäväksi kelpaavaa ruokaa päätyy hävikkiin vuosittain satojen miljoonien kilojen verran.

Suurin osa hävikistä syntyy kotitalouksissa, mutta myös ravitsemispalveluiden osuus hävikistä on merkittävä.

Tämä on kestämätöntä sekä kohoavan ruoanhinnan että ympäristön kannalta.