Koulujen ylijäämäruokaa jaetaan tarvitsijoille

0

Uudessakaupungissa alkaa syyslukukauden aikana koulujen ylijäämäruoan jako. Näin Uudessakaupungissa seurataan monissa muissa Varsinais-Suomen kunnissa jo vuosia vallalla ollutta käytäntöä; kouluissa syntyvää ruokahävikkiä ei heitetä pois, vaan se jaetaan ilmaiseksi eteenpäin.

Ylijäämäruuan jakaminen on joka suhteessa kannatettava hanke. Ruokaa tulee arvostaa, ja pahinta mitä syötäväksi kelpaavalle ruualle voi tapahtua on, että se heitetään roskiin. Näin toimien heitetään pois kaikki kyseisen ruoka-annoksen valmistamiseen käytetyt ajalliset, materiaaliset ja taloudelliset panostukset, aina alkutuotannosta alkaen. Ja tämä, jos mikä, on sulaa hulluutta. Erityisesti nyt, kun kustannukset joka portaalla kasvavat kohisten.

Vaikka kaupungin ruokapalveluissa suunnitellaan ruokalistat tarkasti, niin hävikkiä silti syntyy. Uudenkaupungin ruokapalvelupäällikkö Helvi Hyrynsalmi kertoo toisaalla tässä lehdessä, että yksi syy ruokahävikin syntymiselle on, että sairaspoissaoloista tai muista syistä johtuvia päivittäisiä vaihteluita ruuan menekissä on mahdotonta ennakoida.

Tämä syksy on erinomainen ajankohta aloittaa ylimääräisen kouluruuan jakaminen, sillä elintarvikkeiden ja muiden asuinkustannusten nousu heikentää monen taloutta. Se, että voi edes muutaman kerran viikossa nauttia kunnollisen ja ilmaisen lounaan, on monelle pienituloiselle varmasti suuri helpotus.

Ylimääräisen kouluruuan jakamista ei kuitenkaan pidä nähdä vain ruoka-apuna, vaan sillä on paljon muitakin merkityksiä.

Monelle yksinasuvalle ruuanlaitto on päivittäinen haaste. Yksin syöminen ei ole kivaa ja monia ruokia on hankala valmistaa vain pientä annosta. Osalta myös puuttuu tarvittavat keittotaidot. Heille kouluruoka tarjoaa varmasti mieluisan ja terveellisen vaihtoehdon päivän ruokapulmiin.

Se, että koulujen ylijäämäruokaa lähdetään jakamaan eteenpäin, on tärkeä teko myös ympäristön kannalta. Kaikenlainen hävikkiruuan vähentäminen on kannatettavaa. Moni ravintola on jo vuosia myynyt ulos edullisemmalla hinnalle esimerkiksi lounastarjoilusta jäänyttä ruokaa. Ja samaan hävikin vähentämiseen kuuluvat myös kaupan punaisin lapuin merkityt alennustuotteet elintarvikehyllyillä.

Maija Ala-Jääski